Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slowaakse bankgouverneur blijft aan ondanks omkoopbeschuldiging

Slowaakse bankgouverneur blijft aan ondanks omkoopbeschuldiging

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De president van de centrale bank van Slowakije is niet van plan op te stappen na beschuldigingen van omkoping. Peter Kazimir, die ook beleidsmaker is bij de Europese Centrale Bank (ECB), liet woensdag weten op zijn plek te blijven zitten.

"Deze beschuldiging houdt niet direct verband met de activiteiten van de Nationale Bank", zei Kazimir. "Ik werk aan een bezwaarschrift tegen de beschuldigingen. Ik heb geen misdaad begaan en ik zal mijn plichten als gouverneur blijven vervullen."

Volgens lokale media was Kazimir als oud-minister van Financiën betrokken bij omkoping van het voormalige hoofd van de Slowaakse belastingdienst. Hij werd in 2019 president van de centrale bank van het land. De Slowaak was in 2017 ook een van de vier kandidaten om Jeroen Dijsselbloem op te volgen als voorzitter van de Eurogroep. Die functie ging toen naar de Portugees Mario Centeno.

Kazimir is de tweede centralebankpresident van een euroland die wordt onderzocht voor omkoping. In 2018 werd het toenmalige hoofd van de centrale bank van Letland beschuldigd van omkoping. Hij ontkent alle aantijgingen en vecht die zaak nog aan.

Ondertussen neemt vanuit de politiek de druk toe op Kazimir om af te treden. De president van Slowakije Zuzana Caputova voegde zich bij de groeiende lijst."Als ik Peter Kazimir was, zou ik overwegen ontslag te nemen", aldus Caputova op haar Facebookpagina. "Zijn vertrek uit de functie hoeft niet te worden beschouwd als een schuldbekentenis, maar als een manier om de geloofwaardigheid te beschermen van de instelling die hij leidt."

Meer uit Financieel

Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

24 minuten geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

38 minuten geleden
Tesla en GM stijgen op Wall Street na deal over laadpunten

NEW YORK (ANP) - Tesla en General Motors (GM) behoorden vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Eigenaren van een elektrische auto van GM kunnen daardoor vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten terecht bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Het aandeel GM won 4 procent.

56 minuten geleden
FNV dreigt met staking bij afhandelaar Swissport Cargo op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.

2 uur geleden
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

3 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

4 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

5 uur geleden