Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slob vindt geen geld voor lerarenbeurs

Slob vindt geen geld voor lerarenbeurs

DEN HAAG (ANP) - De 2400 afgewezen kandidaten dit jaar voor een lerarenbeurs worden volgend jaar met voorrang behandeld. Meer zit er niet in, heeft minister Arie Slob (Onderwijs) dinsdag laten weten. De Tweede Kamer had vorige week in een motie de bewindsman nog gevraagd de docenten alsnog een beurs te geven.

De Kamer had voorgesteld om desnoods met een kasschuif (geld bestemd voor latere jaren) de groep te helpen. Maar daar wil Slob niet aan. Dat zal er weer toe leiden dat een in 2021 een tekort zal ontstaan, aldus de bewindsman. Ook elders is er geen geld vrij te maken, schrijft hij.

De minister vindt het "zeer vervelend" dat zo'n grote groep docenten is afgewezen. Deze leraren zijn volgens hem tijdig op de hoogte gesteld. De afgelopen jaren was er steeds voldoende geld om alle leraren een beurs te geven. Er bleef zelfs geld over. Met de beurs kunnen leraren zich verder ontwikkelen.

Geen genoegen

D66-lid Paul van Meenen, indiener van de motie, neemt geen genoegen met het antwoord van de minister. Hij denkt dat een kasschuif wel degelijk zin heeft, omdat er in 2021 tijd en ruimte genoeg is om daar geld voor vrij te maken. Van Meenen vindt dat de minister met meer moet komen, desnoods tijdens een nieuw debat hierover. "De tijd dringt."

Ook SP-lid Peter Kwint is niet tevreden met de reactie van de minister. "Je maakt mij niet wijs dat er op een begroting van 40 miljard euro nergens een oplossing te vinden is." Volgens Kwint is hier het laatste woord nog niet over gesproken.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

3 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

6 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden