Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slob kan scholen nog niet openen na onderzoek Lansingerland

Slob kan scholen nog niet openen na onderzoek Lansingerland

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Arie Slob kan nog niet zeggen of de basisscholen en kinderopvangcentra eerder open kunnen, nu uit een GGD-onderzoek blijkt dat er geen grootschalige verspreiding was van de Britse coronavariant op een basisschool. Het onderzoek is weliswaar "een lichtpuntje", vindt hij, maar de vraag of kinderen de Britse variant sneller verspreiden blijft nog onbeantwoord.

Pas als daar antwoord op is, kan het kabinet een definitief besluit nemen over het heropenen, zegt Slob. Scholen blijven volgens de huidige stand van zaken dicht tot en met 9 februari. Voor 2 februari hoopt het kabinet uitsluitsel te krijgen over de vatbaarheid van kinderen voor de Britse coronamutant.

Het openen van de scholen is volgens premier Mark Rutte de eerste versoepeling die wordt genomen, onder meer om verdere leerachterstanden te voorkomen. Daarover zei Slob dat het kabinet werkt aan langetermijnplannen om achterstanden weg te werken.

Maar mocht al voor 2 februari blijken dat de rol van kinderen in de verspreiding van de Britse variant meevalt, dan nog betekent dat niet dat al voor 9 februari de scholen weer open kunnen. "Iedere dag is er een, maar scholen moeten ook in de gelegenheid zijn de opening te realiseren," aldus Slob.

Een basisschool in Bergschenhoek in de gemeente Lansingerland kampte sinds eind november vorig jaar met een uitbraak van de Britse variant. Daarvan is bekend dat die besmettelijker is, maar voor zover bekend niet ziekmakender. De uitbraak is volgens de GGD inmiddels uitgedoofd. De bevolking van de gemeente werd grootschalig getest. Van de 45.000 geteste mensen hebben inmiddels 27.000 de uitslag: 242 mensen testten positief, waarvan 12 procent (zo'n 29 gevallen) op de Britse variant.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het "totaal niet pijnlijk" dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het "heel goed" te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

2 uur geleden
Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 13,2 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd voor de Tweede Kamerverkiezingen deze maand. Dat heeft het CBS becijferd. Ruim 2,4 miljoen kiesgerechtigde 70-plussers mogen vanwege het coronavirus per post stemmen. Dit is ruim 18 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden.

15 uur geleden
D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het Onderwijsdebat in perscentrum Nieuwspoort kwam het maandagavond tot een harde aanvaring tussen Paul van Meenen (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) over de vrijheid van onderwijs. De ChristenUnie vindt dat scholen "binnen de grenzen van de wet" leerlingen mogen weigeren als die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school. D66 is daar mordicus tegen en wil juist een acceptatieplicht in het onderwijs.

19 uur geleden
Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge stemt deze maand niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hij zal over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. Dat zegt De Jonge maandagavond in het RTL-programma Jinek.

21 uur geleden
Coronaregels en verkiezingen op tafel bij burgemeesters

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.

1 dag geleden
Geen steun voor D66-plan om gevaccineerden meer vrijheid te geven

AMSTERDAM (ANP) - Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun rekenen van andere grote partijen. "Een buitengewoon slecht idee", oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat.

1 dag geleden
Grote partijen willen hoogste inkomens zwaarder belasten

AMSTERDAM (ANP) - De hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen om de rekening van de coronacrisis te betalen. Daarover bleken de leiders van VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks het allemaal eens tijdens het verkiezingsdebat van RTL.

1 dag geleden