
Slechtste prijs-kwaliteitverhouding Britse huizen, stelt denktank
LONDEN (ANP/AFP) - Britse huizen hebben de slechtste prijs-kwaliteitverhouding van alle ontwikkelde landen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Britse denktank Resolution Foundation die de kwaliteit van woningen in het land bekritiseert als duur, klein, verouderd en energie-onzuinig.
"Wanneer het op huisvesting aankomt, krijgen Britse huishoudens een inferieur product, zowel in termen van kwantiteit als kwaliteit", schrijft de organisatie. De denktank gebruikte data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om de Britse woningvoorraad naast die van vergelijkbare landen te leggen.
Huizen in het Verenigd Koninkrijk bieden minder woonoppervlakte per persoon dan die in andere ontwikkelde landen. Zo scoren de huizen in het land op dat vlak lager dan Frankrijk, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en Taiwan. Ook zijn de huizen minder gunstig gelegen voor banen dan in veel vergelijkbare landen.
Woningcrisis
De Britse woningcrisis is lange tijd beschouwd als een van de meest duidelijke sociale problemen van het land. Die werd aangewakkerd door een groot tekort aan betaalbare huizen, waardoor de huur- en huizenprijzen zijn gestegen. De situatie werd verergerd door een crisis in de kosten van levensonderhoud, veroorzaakt door de hoge inflatie en rentetarieven. Hierdoor werd het voor Britten moeilijk om de financiering rond te krijgen om een eerste huis te kopen.
Later dit jaar gaan de Britten bovendien naar de stembus. Hoofdeconoom Adam Corlett van de denktank verwacht dat de wooncrisis in het land een belangrijk onderwerp zal zijn tijdens de verkiezingscampagnes, "nu partijen debatteren over hoe ze de problemen van hoge kosten, slechte kwaliteit en lage veiligheid waarmee veel huishoudens worden geconfronteerd kunnen aanpakken".
Meer uit Financieel
WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat mogelijk auto's van dochtermerk Audi in de Verenigde Staten produceren vanwege de Amerikaanse importheffing. Dit heeft topman Oliver Blume gezegd tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.
10 uur geledenKYOTO (ANP) - Amerikaanse consumenten kunnen de langverwachte Switch 2 vanaf volgende week donderdag vooruitbestellen, meldt Nintendo. Het Japanse gamesbedrijf had de mogelijkheid om zogenoemde een pre-order te plaatsen voor de Switch 2 in de Verenigde Staten onlangs uitgesteld volgens verschillende media, waaronder techwebsite The Verge. Het bedrijf zou eerst de impact van de Amerikaanse importheffingen willen beoordelen.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het huizentekort zal tot 2027 oplopen tot 453.000 door de huurbevriezing voor sociale huurwoningen dit en volgend jaar, een maatregel in de voorjaarsnota. Ook in de jaren daarna worden de doelen voor nieuwbouw niet gehaald. Hiervoor waarschuwt woningmarktconsultant Capital Value vrijdag.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid wil gebruikers van Chinese zeeschepen een extra toeslag laten betalen voor iedere keer dat ze aanmeren in de Verenigde Staten. De maatregel is bedoeld om het gebruik van Chinese schepen te ontmoedigen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt bezorgd te zijn over de Amerikaanse afhankelijkheid van Chinese bouwers van zeeschepen.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Huishoudens die veel stroom verbruiken en weinig gas, profiteren het meest van de belastingverlaging op energie die het kabinet presenteert in zijn voorjaarsnota. Maar wie veel gas verbruikt profiteert veel minder, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise na een doorrekening. Tegenover een daling van de belasting op elektriciteit staat namelijk een hogere belasting op gas.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering onderzoekt of centralebankvoorzitter Jerome Powell ontslagen kan worden. Dit heeft Kevin Hassett, directeur van de nationale adviesraad voor Economische Zaken van het Witte Huis, vrijdag tegen journalisten gezegd.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Consumentenbond reageert "teleurgesteld" op het gedaalde percentage van de schade die banken hebben vergoed aan slachtoffers van bankhelpdeskfraude. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldde eerder vrijdag dat banken in 2024 48 procent van de schade hebben vergoed. De Consumentenbond benadrukt dat dit percentage de afgelopen jaren "flink" is afgenomen.
14 uur geleden