
Slechtste prijs-kwaliteitverhouding Britse huizen, stelt denktank
LONDEN (ANP/AFP) - Britse huizen hebben de slechtste prijs-kwaliteitverhouding van alle ontwikkelde landen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Britse denktank Resolution Foundation die de kwaliteit van woningen in het land bekritiseert als duur, klein, verouderd en energie-onzuinig.
"Wanneer het op huisvesting aankomt, krijgen Britse huishoudens een inferieur product, zowel in termen van kwantiteit als kwaliteit", schrijft de organisatie. De denktank gebruikte data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om de Britse woningvoorraad naast die van vergelijkbare landen te leggen.
Huizen in het Verenigd Koninkrijk bieden minder woonoppervlakte per persoon dan die in andere ontwikkelde landen. Zo scoren de huizen in het land op dat vlak lager dan Frankrijk, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en Taiwan. Ook zijn de huizen minder gunstig gelegen voor banen dan in veel vergelijkbare landen.
Woningcrisis
De Britse woningcrisis is lange tijd beschouwd als een van de meest duidelijke sociale problemen van het land. Die werd aangewakkerd door een groot tekort aan betaalbare huizen, waardoor de huur- en huizenprijzen zijn gestegen. De situatie werd verergerd door een crisis in de kosten van levensonderhoud, veroorzaakt door de hoge inflatie en rentetarieven. Hierdoor werd het voor Britten moeilijk om de financiering rond te krijgen om een eerste huis te kopen.
Later dit jaar gaan de Britten bovendien naar de stembus. Hoofdeconoom Adam Corlett van de denktank verwacht dat de wooncrisis in het land een belangrijk onderwerp zal zijn tijdens de verkiezingscampagnes, "nu partijen debatteren over hoe ze de problemen van hoge kosten, slechte kwaliteit en lage veiligheid waarmee veel huishoudens worden geconfronteerd kunnen aanpakken".
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden