Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slavernijverleden wordt herdacht zonder publiek vanwege corona

Slavernijverleden wordt herdacht zonder publiek vanwege corona

AMSTERDAM (ANP) - De herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam vindt dit jaar plaats zonder publiek vanwege de coronamaatregelen. De organisatie heeft besloten de herdenking van woensdag aan te passen en de afschaffing van de slavernij zoveel mogelijk thuis te laten herdenken.

Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het park wordt dit jaar herdacht dat Nederland de slavernij 157 jaar geleden, in 1863, formeel afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

De herdenkingsceremonie is vanaf 13.00 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1. Onder anderen burgemeester Femke Halsema, voorzitter van kenniscentrum NiNsee Linda Nooitmeer en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) houden een toespraak. Het Keti Koti Festival, dat ieder jaar traditiegetrouw losbarst na afloop van de ceremonie, gaat niet door.

Zeven partijen in de Amsterdamse gemeenteraad stelden vorig jaar voor dat het stadsbestuur excuses zou maken voor de rol van Amsterdam in de slavernij tijdens de herdenking. Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) wil eerst weten waar de stad precies verantwoordelijk voor is geweest, en wacht resultaten van een onderzoek daarnaar af.

Jongerenzender FunX besteedt woensdag op de radio aandacht aan het slavernijverleden. Dj's, artiesten en luisteraars staan stil bij het koloniale verleden en vieren de afschaffing van de slavernij.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Tweede voorbereidende zittingsdag liquidatieproces Caloh Wagoh

SCHIPHOL (ANP) - Omdat het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh inmiddels zo groot is, zijn er twee dagen nodig voor voorbereidende zittingen van de twintig verdachten. Maandag was de eerste groep aan de beurt, dinsdag de tweede.

1 uur geleden
RIVM komt opnieuw met wekelijkse coronacijfers

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt dinsdag weer mee hoeveel mensen zijn overleden aan het coronavirus, hoeveel mensen in een ziekenhuis zijn opgenomen en bij hoeveel mensen het virus is vastgesteld. Lange tijd bracht het instituut die informatie elke dag naar buiten, maar nu komen die cijfers elke dinsdag.

2 uur geleden
Eerbetoon aan medisch personeel tijdens Franse militaire parade

PARIJS (ANP) - De Franse nationale feestdag wordt dinsdag zonder de gebruikelijke grote militaire parade op de Champs-Elysées gehouden. Om te voorkomen dat het evenement bijdraagt aan een eventuele verspreiding van het coronavirus, wordt die vervangen door een bescheiden militaire ceremonie op de Place de la Concorde. Er is daarbij ook een speciaal eerbetoon aan mensen die werken in de medische zorg. Behalve militairen doen daarom ook werknemers in de ziekenzorg mee.

2 uur geleden
Aantal jongvolwassen rokers neemt niet af

UTRECHT (ANP) - Het aantal rokers tussen 20 en 24 jaar blijft onverminderd groot. Vorig jaar rookte bijna een op de drie (31 procent) jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep. Dat is volgens het Trimbos instituut opvallend omdat het totaal aantal volwassen rokers de afgelopen vijf jaar daalde van 26 procent naar 22 procent.

2 uur geleden
Curaçao weer populair bij Nederlandse toerist

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao is weer in trek bij Nederlandse toeristen. Het eiland heeft per 1 juli haar grenzen heropend voor toeristen uit Europa en de Cariben, nadat het meer dan drie maanden gesloten was vanwege de coronacrisis. In totaal zijn sindsdien bijna drieduizend passagiers geland op het eiland, meer dan tweeduizend zijn afkomstig uit Nederland, meldde het Curaçaose toerismebureau op basis van cijfers van de eerste twaalf dagen van juli.

2 uur geleden
Deens kroonprinselijk paar bezoekt Nederland

KOPENHAGEN (ANP) - Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken zijn van plan op 2 en 3 november samen met een grote handelsdelegatie een bezoek te brengen aan Nederland. Dat heeft het Deense hof maandagavond bekendgemaakt. De economische missie staat in het teken van de 'groene transitie'.

4 uur geleden
Jongen (14) neergestoken in Rotterdam, twee vrouwen aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een steekincident op de Kruiskade in Rotterdam is maandagavond een 14-jarige jongen uit Rotterdam gewond geraakt. De politie heeft twee vrouwen van 17 jaar uit Rotterdam en Vlaardingen aangehouden op de Diergaardesingel en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen worden verricht.

4 uur geleden