
'Slavernij is inktzwarte bladzijde in geschiedenis van Rotterdam'
ROTTERDAM (ANP) - "We moeten de huidige generatie niet veroordelen voor wat er in het verleden is gebeurd, dat helpt wat mij betreft niet." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdagavond tijdens de jaarlijkse Keti Koti-herdenking in Rotterdam, waarbij de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.
Aboutaleb noemde de tijd waarin een Rotterdamse rederij 20.000 mannen en vrouwen 'als stukgoed in plaats van mensen van vlees en bloed’ verscheepte 'een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad'. "Maar de geschiedenis kunnen we niet herschrijven, we kunnen wel de verhalen blijven vertellen en nadenken over het verleden", aldus Aboutaleb. "Laat er ruimte zijn voor discussie en vergeving. We moeten er met elkaar over praten, banden opbouwen in plaats van mensen uit elkaar drijven." De verdeeldheid in Rotterdam doet de stad volgens hem geen goed, hij roept de inwoners dan ook op een hechte gemeenschap te worden.
De Rotterdamse burgemeester zei blij te zijn met de vijf straten in een nieuwbouwwijk in Charlois die worden vernoemd naar tot slaaf gemaakte mensen die streden tegen de slavernij en koloniale overheersing, zoals de gemeente dinsdagmiddag bekendmaakte. Ook zei hij dat hij het kabinet een paar jaar geleden al heeft opgeroepen om excuses te maken voor wat er in het verleden is gebeurd.
Aboutaleb legde namens het gemeentebestuur een krans. Normaal gesproken gebeurt dit bij het slavernijmonument op de Lloydkade, maar de ceremonie was vanwege de regen naar binnen verplaatst. Keti Koti is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag op 1 juli ter viering van de afschaffing van de slavernij. Vanwege de coronamaatregelen vindt de viering in Rotterdam dit jaar grotendeels online plaats.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.
4 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.
7 uur geledenGEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.
7 uur geleden