
'Slavernij is inktzwarte bladzijde in geschiedenis van Rotterdam'
ROTTERDAM (ANP) - "We moeten de huidige generatie niet veroordelen voor wat er in het verleden is gebeurd, dat helpt wat mij betreft niet." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdagavond tijdens de jaarlijkse Keti Koti-herdenking in Rotterdam, waarbij de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.
Aboutaleb noemde de tijd waarin een Rotterdamse rederij 20.000 mannen en vrouwen 'als stukgoed in plaats van mensen van vlees en bloed’ verscheepte 'een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad'. "Maar de geschiedenis kunnen we niet herschrijven, we kunnen wel de verhalen blijven vertellen en nadenken over het verleden", aldus Aboutaleb. "Laat er ruimte zijn voor discussie en vergeving. We moeten er met elkaar over praten, banden opbouwen in plaats van mensen uit elkaar drijven." De verdeeldheid in Rotterdam doet de stad volgens hem geen goed, hij roept de inwoners dan ook op een hechte gemeenschap te worden.
De Rotterdamse burgemeester zei blij te zijn met de vijf straten in een nieuwbouwwijk in Charlois die worden vernoemd naar tot slaaf gemaakte mensen die streden tegen de slavernij en koloniale overheersing, zoals de gemeente dinsdagmiddag bekendmaakte. Ook zei hij dat hij het kabinet een paar jaar geleden al heeft opgeroepen om excuses te maken voor wat er in het verleden is gebeurd.
Aboutaleb legde namens het gemeentebestuur een krans. Normaal gesproken gebeurt dit bij het slavernijmonument op de Lloydkade, maar de ceremonie was vanwege de regen naar binnen verplaatst. Keti Koti is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag op 1 juli ter viering van de afschaffing van de slavernij. Vanwege de coronamaatregelen vindt de viering in Rotterdam dit jaar grotendeels online plaats.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - Een vrouw gaf vrijdagochtend in een vliegtuig op Eindhoven Airport aan dat zij een bom in haar ruimbagage had, maar er bleek niets in haar tas te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Brabant. De vrouw is opgepakt voor de valse bommelding. Het vliegveld was door het incident kort dicht.
58 minuten geledenPOELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
5 uur geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
9 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
15 uur geleden