Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slagerijen druk in de weer vanwege ramadan

Slagerijen druk in de weer vanwege ramadan

DEN HAAG (ANP) - Islamitische slagerijen hebben de handen vol aan klanten die inkopen doen voor de ramadan, blijkt uit een rondgang van het ANP. In meerdere zaken staat dinsdag een rij. De vastenmaand begint voor de meeste moslims afhankelijk van de stand van de maan. Naar verwachting begint de ramadan donderdagochtend.

De Utrechtse vestiging van Slagerij Kaddour heeft het momenteel "superdruk", vertelt eigenaar Farouk El Kodady. "Het lijkt alsof mensen dit jaar door alle ellende in de wereld meer aandacht besteden aan een moment van rust en bezinning. Ze zijn op zoek naar gezelligheid met familie, vrienden en buren", vermoedt El Kodady. Lamsvlees wordt traditioneel veel verkocht, maar duurdere vleessoorten doen het dit jaar ook goed. "Het valt me op dat er meer vraag is naar wagyu en biologisch en klanten meer verantwoord kiezen."

Door hogere voedselprijzen zijn moslims dit jaar waarschijnlijk duurder uit in de ramadan. In de zaak van El Kodady lijkt de hoge inflatie weinig effect te hebben. "Mensen komen minder vaak maar als ze bij ons komen, kiezen ze wel voor mooie producten." Vanwege de ramadan is het assortiment van Kaddour tijdelijk aangevuld met onder meer kikkererwten, sesam en kant-en-klare soep. Omdat het waarschijnlijk druk blijft, is extra personeel ingezet.

Meer personeel

Bij delicatessenzaak Vlees&Zo in Amersfoort was het met name afgelopen weekend druk, vertelt eigenaar Ghassem Davudi. "Mensen slaan in voor de komende maand, met name lamsvlees doet het goed. Ook dadels, honing, olijfolie en nootjes worden veel verkocht. De komende dagen verwachten we ook drukte." De zaak heeft dan ook extra producten ingekocht en meer personeel ingeroosterd, maar houdt dezelfde openingstijden. "Voor de moslimgemeenschap is de ramadanmaand een feestmaand. Mensen gaan bij elkaar op bezoek en eten samen. Ik verwacht daarom ook dat ik dit jaar extra vlees verkoop dan tijdens de coronacrisis. Toen kon niemand samenkomen."

Bakkerij Marakesh in Den Haag ziet nog geen lange rijen. De afgelopen jaren begon dat pas een dag voor het begin van de ramadan. "Rond 18.00 uur wordt het dan ineens heel druk", vertelt Hajar Mahria, leidinggevende in de vestiging aan de Van Zeggelenlaan. "Mensen komen dan allemaal tegelijk om nog warm brood te halen voor het avondeten. Daarom blijven we ook langer open en staan we met meer personeel achter de kassa." Met name stokbrood en minihapjes met tonijn, kip en gehakt zijn bij de bakkerij populair. "We hebben nu ook meer soorten chebakia, Marokkaanse honingkoekjes. Die worden meestal gegeten bij de soep. De suiker geeft veel energie."

Meer uit Binnenland

Kritiek Onderwijsinspectie op aanpak sociale veiligheid TU Delft

DEN HAAG/DELFT (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de TU Delft te weinig doet voor sociale veiligheid van zijn medewerkers. De zorg voor de werknemers "wordt verwaarloosd", en dat leidt tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeert de inspectie. De TU Delft is het niet eens met de kritiek en noemt het onderzoek van de inspectie ondeugdelijk.

17 minuten geleden
Hele week minder dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In totaal 1982 asielzoekers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarmee is het maximum van 2000 al een hele week niet overschreden.

50 minuten geleden
Nu al kans op tekenbeet door hoge temperaturen

WAGENINGEN (ANP) - Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen februarimaand, is de teek al uit winterrust gekomen. Op de website Tekenradar.nl zijn al tientallen meldingen van tekenbeten binnengekomen. Ook zijn er al meldingen van de ziekte van Lyme, die door besmette teken wordt overgebracht. Normaal is het bloedzuigertje in februari nog niet actief.

57 minuten geleden
Sla gegevens niet zomaar op in VS, waarschuwt Van Huffelen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en overheden moeten goed nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf, waarschuwt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze reageert daarmee op een kritisch rapport van het Instituut Clingendael, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De onderzoekers maken zich zorgen over wetten die Amerikaanse bedrijven verplichten om gegevens over te dragen aan hun overheid als hierom wordt gevraagd, ook als die in een ander land zijn opgeslagen.

1 uur geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

2 uur geleden
CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

2 uur geleden
Schip dat vastzat onder Rotterdamse brug weer los

ROTTERDAM (ANP) - De schade aan de Willemsbrug in Rotterdam valt mee nadat vrijdagochtend een containerschip tegen de brug aanvoer en vast kwam te zitten. Niemand raakte gewond, meldt de veiligheidsregio.

2 uur geleden