Slachtoffers van oorlog met Japan voor rechtbank om vergoeding
DEN HAAG (ANP) - De Stichting Japanse Ereschulden, een belangenorganisatie van slachtoffers van de oorlog met Japan, eist maandag voor de rechtbank in Den Haag een vergoeding voor oorlogsschade van de Nederlandse staat. De stichting doet dat samen met vijftien individuelen, slachtoffers en nabestaanden.
Van Japan zelf denken de eisers niks meer te kunnen verwachten, omdat Nederland de rechten van de slachtoffers zou hebben afgekocht in twee verdragen, het Vredesverdrag van San Francisco uit 1951 en het Stikker-Yoshida Protocol uit 1956. Japan heeft daar ook vaak op gewezen. De Nederlandse staat moet er in de ogen van de stichting daarom nu eindelijk eens zelf voor opdraaien.
De stichting heeft in de loop der jaren processen en acties gevoerd, maar nog steeds niet het door haar beoogde resultaat bereikt, een afdoende vergoeding. Aan veel van de slachtoffers van de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië is fysieke en geestelijke schade toegebracht, stelt de stichting. Ook zijn huizen en andere bezittingen van slachtoffers van de bezetting vernietigd.
De Stichting Japanse Ereschulden werd bijna 32 jaar geleden opgericht om genoegdoening te krijgen van de vroegere vijand. Dat was in aanloop van een vooraf al veelbesproken staatsbezoek van de toenmalige koningin Beatrix aan het land, ruim een jaar later. De kwestie kreeg veel belangstelling en er kwamen tienduizenden schadeclaims binnen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Bijna de helft van alle cyberaanvallen in de wereld loopt via servers in Nederland. Daarmee heeft Nederland de Verenigde Staten afgelost als koploper wereldwijd, meldt cyberbeveiliger Kaspersky.
4 minuten geledenTER APEL (ANP) - De twee nachten voordat een nieuw kort geding dient van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), sliepen er minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit onderwerp staat maandag centraal in de rechtbank in Groningen. Om druk en overlast in en om het terrein te beperken en goede opvang voor asielzoekers te verzorgen, wil Westerwolde, de gemeente waarbinnen het centrum ligt, dat er niet meer dan het maximum afgesproken aantal mensen op het terrein zijn. Die limiet wordt vaak overschreden, omdat er te weinig opvangplekken zijn waar het COA mensen naartoe kan brengen.
42 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - Donny M., de man die verdacht wordt van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino heeft geen moment gedacht "wat ben ik eigenlijk aan het doen?" Dat zei hij in de rechtbank in Maastricht, waar maandag de strafzaak tegen de 24-jarige Limburger is begonnen.
47 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De laatste werkzaamheden aan de Domtoren in Utrecht zijn maandagochtend afgerond. Een groep uitzinnige scholieren van een school achter de Domtoren duwde samen met de verantwoordelijk wethouder het laatste blok natuursteen terug in de voet. Daarmee is er een einde gekomen aan de restauratie van het bouwwerk.
1 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP) - De politie in Maleisië heeft Interpol gevraagd het Amerikaanse koppel te zoeken dat vlak voor de dood van het Nederlandse model Ivana Smit nog contact met haar had. Ze hebben verzocht een zogenoemde Interpol Blue Notice uit te sturen, bevestigt advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. Dat is bedoeld om aanvullende informatie te verzamelen over "de identiteit, locatie of activiteiten van een persoon in verband met een strafrechtelijk onderzoek".
1 uur geledenBORSSELE (ANP) - Op de voorgestelde wetswijziging die nodig is om de huidige kerncentrale in het dorp Borssele langer te kunnen openhouden zijn ruim tweehonderd reacties binnengekomen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op het ontwerp-wetsvoorstel over het wijzigen van de Kernenergiewet en de daarbij behorende milieueffectrapportage kon tot begin oktober worden gereageerd.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - In de rechtbank in Maastricht is maandagochtend rond 09.45 uur de rechtszaak begonnen over de moord op de 9-jarige Gino van der Straeten. In de rechtbank zijn veel nabestaanden aanwezig, ook is er veel pers. Een aantal nabestaanden draagt T-shirts met de beeltenis van het slachtoffer en de tekst 'Justice for Gino'.
2 uur geleden