Slachtoffers schietpartij in Rotterdam herdacht
ROTTERDAM (ANP) - Op verschillende plaatsen in Rotterdam zijn de drie slachtoffers herdacht van twee schietpartijen op 28 september vorig jaar. Op het Heiman Dullaertplein werden moeder Marlous en haar dochter Romy herdacht. De herdenking voor de twee, die in hun eigen huis zijn gedood, vond plaats in besloten kring.
Huisarts Jurgen Damen, die in het Erasmus Medisch Centrum werd gedood, werd vrijdag al in het ziekenhuis herdacht. Zaterdag was er een bijeenkomst op Katendrecht in Rotterdam-Zuid, niet ver van de praktijk waar hij werkte. Tijdens de bijeenkomst is een bankje met een plaquette ter nagedachtenis aan hem onthuld, zijn bloemen gelegd en waren de ongeveer 150 aanwezigen een minuut stil.
Scheidend Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak bij die gelegenheid over de zorg voor mensen met psychische stoornissen in Nederland. Hij noemde de dodelijke schietpartij een "verschrikkelijke gebeurtenis" en had het over de onmogelijkheid om mensen te beveiligen tegen "als het ware uit het niets ontploffende bommen". "Het is nog altijd zo dat duizenden mensen rondlopen met psychische stoornissen, waarvan een deel ongetwijfeld niet zelfstandig zou moeten wonen maar in een instelling behandeld en begeleid zou moeten worden."
Advies
Hij gaf het advies "om tegen onze bestuurders te blijven zeggen: denk goed na over de manier waarop wij het concept van mentale zorg in Nederland hebben ingericht". De burgemeester verwees ook naar de steekpartij bij de Erasmusbrug vorige week, waarbij een 32-jarige man uit Rotterdam overleed en een 33-jarige Zwitser gewond raakte. Aboutaleb sloot zijn toespraak af met een gedicht.
De Rotterdammer Fouad L., buurman van Marlous en Romy, zit vast op verdenking van het doodschieten van zijn buurvrouw en buurmeisje en Damen in een collegezaal van het Erasmus MC. Vooraf kwam de man in aanraking met woningcorporatie Woonbron, politie, justitie en zorginstanties vanwege meldingen over alcoholmisbruik, dierenmishandeling en ruzie en intimidatie in de buurt. Naar verwachting begint de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hem begin 2025.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - Op de luchtmachtbasis Eindhoven is vrijdagochtend om 09.20 uur de eerste repatriëringsvlucht vertrokken richting Libanon. Het toestel, een militaire Airbus A330, vliegt in de avond terug met aan boord mensen die zich hebben aangemeld voor terugkeer naar Nederland.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent gironummer 716 voor hulpverlening aan mensen in nood in het Midden-Oosten. Volgens het Rode Kruis zijn miljoenen mensen in Gaza, Israël, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever "volledig afhankelijk van hulporganisaties als het Rode Kruis voor voedsel, water en medische zorg". Er is meer geld nodig om alle mensen te kunnen blijven helpen, zegt de organisatie.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nabestaanden en andere betrokkenen herdenken vrijdag in Amsterdam de Bijlmervliegramp. Het is 32 jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmer een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte. Elk jaar wordt bij de 'Boom die alles zag' stilgestaan bij de ramp.
6 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Op de luchtmachtbasis Eindhoven landt vrijdag een eerste toestel met Nederlanders die worden teruggehaald uit Libanon. Hoeveel mensen er in het transportvliegtuig zullen zitten, wordt volgens Buitenlandse Zaken pas kort voor vertrek bekend.
6 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De burgemeester van Enschede heeft een nieuw noodbevel afgegeven rond de wedstrijd tussen FC Twente en Fenerbahçe donderdagavond. Dit noodbevel geldt voor de hele gemeente. In het bevel staat onder meer dat voetbalsupporters geen gezichtsbedekkende kleding mogen dragen.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ongeveer dertig pro-Palestijnse demonstranten houden donderdagmiddag een sit-in in de centrale hal van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de demonstratie voorlopig door kan gaan.
14 uur geledenDOKKUM (ANP) - Friese gemeenten vragen landbouwminister Femke Wiersma om "enige tegemoetkoming" voor de gevolgen van het blauwtongvirus. Dat staat in een brief van de gemeente Noardeast-Fryslân aan de bewindsvrouw. De brief is ondertekend door vijftien Friese gemeenten zoals Heerenveen, Leeuwarden, Smallingerland en Ameland.
16 uur geleden