Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slachtoffers datingfraude raakten in 2021 vaak veel geld kwijt

Slachtoffers datingfraude raakten in 2021 vaak veel geld kwijt

DEN HAAG (ANP) - Een campagne, die dinsdag van start gaat, waarschuwt voor onlinedatingfraude. Daarbij worden mensen opgelicht door een persoon of personen die ze hebben leren kennen via bijvoorbeeld sociale media, een online game of datingsite. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaan de oplichters steeds geraffineerder te werk en maken ze de slachtoffers de laatste tijd ook meer geld afhandig.

"Op de datingplatforms is het in de wintermaanden altijd drukker. De campagne loopt daarom tot eind februari op ontmoetingssites Tinder en Lexa. Daters krijgen hulp om signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen", aldus het CCV. In deze maanden zijn ook geregeld advertenties op Facebook en Instagram te zien waarin wordt gewaarschuwd voor dit soort oplichting.

"Naast het vragen om geld zijn het overladen met liefde en niet willen (video)bellen ook signalen om alert op te zijn", zegt Mila Cassée van het centrum. "Als je vermoedt dat je wordt opgelicht, meld je dan bij de Fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en schakel voor juridische en psychische hulp ook Slachtofferhulp in."

Nepprofielen

De criminelen maken gebruik van nepprofielen en nepfilmpjes en proberen bijvoorbeeld iemand over te halen om te beleggen in nepzaken. Dit jaar zijn ruim tweehonderd mensen samen voor bijna 7 miljoen euro opgelicht via datingfraude. De gedupeerden waren bedragen tot 30.000 euro kwijt, veel meer dan in eerdere jaren. In 2021 waren er tot nu toe officieel 544 meldingen van dit type fraude.

Aan de campagne Check nu je date! doen, naast het CCV en de Fraudehelpdesk, ook onder meer Slachtofferhulp Nederland en het ministerie van Justitie en Veiligheid mee. In podcasts geven gedupeerden en experts tips hoe online-oplichters te herkennen zijn.

Meer uit Binnenland

Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

1 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

2 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

2 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

3 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

3 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

3 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

4 uur geleden