
Slachtoffers bij jehova's voelden zich niet gehoord
DEN HAAG (ANP) - Slachtoffers van seksueel misbruik onder de Jehova's getuigen die daar melding van deden, zijn zeer negatief over de behandeling van hun klacht. Driekwart van de melders geeft een onvoldoende aan hoe hun klacht is behandeld, het meest gegeven cijfer is zelfs een 1. Dat is de uitkomst van onderzoek dat de Universiteit Utrecht deed naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap.
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaf opdracht voor het onderzoek, na publicaties in dagblad Trouw. Daarin stond dat de jehova's klachten binnen de gemeenschap afhandelden en dat aangifte doen zelfs werd ontmoedigd.
Dat laatste wordt door meerdere van de ondervraagden bevestigd. "De mechanismen vanuit de gemeenschap om de slachtoffers bij te staan lijken onvoldoende en de weg naar buiten wordt niet begeleid en volgens meerdere respondenten zelfs ontmoedigd", schrijven de onderzoekers.
Helft nog lid
In totaal meldden 751 mensen zich bij de onderzoekers: 292 met persoonlijke ervaringen en 459 met meldingen van misbruik dat een ander overkwam. Veel van het gemelde misbruik kwam binnen gezinnen voor: 48 procent van de meldingen gingen over incest. Bijna de helft van de ondervraagden is nog lid van de Jehova's getuigen.
Dertig procent stapte naar de politie, en 27 procent deed aangifte. Deze groep was een stuk positiever over hun behandeling: 63 procent geeft een voldoende, het meest gegeven cijfer was een 10.
Zeer negatief
De melders zijn zeer negatief over hoe de gemeenschap met hun klacht omging. Het gemiddelde gegeven cijfer is een 3,3. Tachtig procent deed melding van het misbruik binnen de gemeenschap. De onvrede komt onder meer voort uit het feit dat de leiders van de gemeenschap gericht zijn op "het bijeenhouden van de gemeenschap door dader en slachtoffer bij voorkeur weer met elkaar te laten verzoenen".
Hoewel de gemeenschap de laatste tien jaar stappen heeft genomen om beter om te gaan met misbruik, zijn er nog altijd "geen waarborgen dat meldingen adequaat behandeld worden", concluderen de onderzoekers. Voor de slachtoffers is er maar weinig ondersteuning en erkenning, wat tot verder trauma kan leiden.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
35 minuten geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
10 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
12 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
12 uur geleden