Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slachtoffers bij jehova's voelden zich niet gehoord

Slachtoffers bij jehova's voelden zich niet gehoord

DEN HAAG (ANP) - Slachtoffers van seksueel misbruik onder de Jehova's getuigen die daar melding van deden, zijn zeer negatief over de behandeling van hun klacht. Driekwart van de melders geeft een onvoldoende aan hoe hun klacht is behandeld, het meest gegeven cijfer is zelfs een 1. Dat is de uitkomst van onderzoek dat de Universiteit Utrecht deed naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaf opdracht voor het onderzoek, na publicaties in dagblad Trouw. Daarin stond dat de jehova's klachten binnen de gemeenschap afhandelden en dat aangifte doen zelfs werd ontmoedigd.

Dat laatste wordt door meerdere van de ondervraagden bevestigd. "De mechanismen vanuit de gemeenschap om de slachtoffers bij te staan lijken onvoldoende en de weg naar buiten wordt niet begeleid en volgens meerdere respondenten zelfs ontmoedigd", schrijven de onderzoekers.

Helft nog lid

In totaal meldden 751 mensen zich bij de onderzoekers: 292 met persoonlijke ervaringen en 459 met meldingen van misbruik dat een ander overkwam. Veel van het gemelde misbruik kwam binnen gezinnen voor: 48 procent van de meldingen gingen over incest. Bijna de helft van de ondervraagden is nog lid van de Jehova's getuigen.

Dertig procent stapte naar de politie, en 27 procent deed aangifte. Deze groep was een stuk positiever over hun behandeling: 63 procent geeft een voldoende, het meest gegeven cijfer was een 10.

Zeer negatief

De melders zijn zeer negatief over hoe de gemeenschap met hun klacht omging. Het gemiddelde gegeven cijfer is een 3,3. Tachtig procent deed melding van het misbruik binnen de gemeenschap. De onvrede komt onder meer voort uit het feit dat de leiders van de gemeenschap gericht zijn op "het bijeenhouden van de gemeenschap door dader en slachtoffer bij voorkeur weer met elkaar te laten verzoenen".

Hoewel de gemeenschap de laatste tien jaar stappen heeft genomen om beter om te gaan met misbruik, zijn er nog altijd "geen waarborgen dat meldingen adequaat behandeld worden", concluderen de onderzoekers. Voor de slachtoffers is er maar weinig ondersteuning en erkenning, wat tot verder trauma kan leiden.

Meer uit Binnenland

Meteorologische winter begint vrijdag met vrieskou

HOUTEN (ANP) - Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

56 minuten geleden
Geen grote problemen in ochtendspits door gladheid

DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden door de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Hoewel er wel wat meer file staat dan gebruikelijk, is het altijd drukker als er neerslag valt. De grotere drukte valt niet toe te schrijven aan gladheid, zegt een woordvoerder van de ANWB. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen.

2 uur geleden
Code geel in groot deel van het land om gladheid op de weg

DE BILT (ANP) - Het kan woensdagochtend plaatselijk glad zijn door winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Lokaal kan zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 centimeter. Het KNMI heeft code geel uitgebreid naar meer provincies. Alleen Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland blijven 'groen'.

2 uur geleden
Dierenorganisatie: nog veel illegale advertenties voor puppy's

AMSTERDAM (ANP) - Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.

3 uur geleden
Plasterk moet valse start verkenning weer goedmaken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk moet proberen vanaf deze woensdag de opgelopen vertraging in het verkenningsproces weer goed te maken. Zelf sprak de voormalig PvdA-minister al zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen, waarna de Tweede Kamer erover kan debatteren. Plasterk praat woensdag met de leiders van de vier grootste partijen.

4 uur geleden
Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

8 uur geleden
Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

11 uur geleden