Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slachtofferhulp: meer mensen vragen hulp vanwege seksueel geweld

Slachtofferhulp: meer mensen vragen hulp vanwege seksueel geweld

UTRECHT (ANP) - Steeds meer mensen weten Slachtofferhulp Nederland te vinden als ze te maken hebben met seksueel geweld. Volgens Jiska Dijk, expert seksueel geweld bij de organisatie, is het aantal slachtoffers van seksueel geweld dat geholpen is in 2022 gestegen naar ongeveer 10.000 van ongeveer 7500 in 2021. Een enorme toename, zegt Dijk.

"Dat komt deels ook door The Voice", aldus Dijk. Seksueel geweld kreeg onder meer veel aandacht door de onthullingen over misstanden achter de schermen bij het talentenprogramma The Voice of Holland. "Dat roept veel op bij mensen, ook bij mensen die lang geleden slachtoffer waren en besluiten zich alsnog te melden", aldus de expert. "Doordat het gesprek meer wordt gevoerd, neemt het besef slachtoffer te zijn toe en de drempel hulp te zoeken wordt daardoor verlaagd."

Op basis van nieuwe politiedata meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de politie vorig jaar 9900 seksuele misdrijven heeft geregistreerd, 1100 meer dan in 2021. Het is het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. Vooral aanrandingen en verkrachtingen werden meer gemeld dan voorgaande jaren. Het gaat om een topje van de ijsberg, beaamt Dijk de reactie van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) over dat aantal.

Drempel

Dijk benadrukte dat de organisatie steeds meer samenwerkt met de politie en het CSG om mensen te informeren over de opties voor hulp aan slachtoffers. "Afhankelijk van de behoefte van het slachtoffer wordt een vervolgtraject ingezet."

Volgens Dijk is aangifte doen niet het enige doel. "Als er een vermoeden is van een strafbaar feit, moet iemand aangifte kunnen doen. Maar iemand moet vooral goed geïnformeerd worden over de opties die hij heeft. Het gaat erom dat slachtoffers een manier vinden om te komen tot herstel. Voor sommigen is dat door aangifte te doen, maar voor anderen is dat psychische hulp en/of lotgenotencontact." Maar als mensen aangifte willen doen, dan moet de drempel laag zijn, vindt Slachtofferhulp. "Een van de dingen die dan belangrijk zijn, is duidelijke informatie over het proces van aangifte. Dat duidelijk is dat het een lang proces kan zijn."

Volgens Dijk speelt in het herstelproces de manier waarop anderen reageren ook een grote rol. "Dat hoorden we ook veel van slachtoffers terug, dat mensen je niet geloven of dat je zelf een rol hebt gespeeld. Wij proberen daarin ook de omgeving te helpen om die mensen weer te helpen. Het belangrijkste is dat mensen zeggen: Ik geloof je, ik steun je en ik ga je helpen je weer beter te laten voelen".

Meer uit Binnenland

Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

31 minuten geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

3 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

4 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

9 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

9 uur geleden