
Slachtoffer luchtaanval eist 2,3 miljoen dollar van Nederland
DEN HAAG (ANP) - Een burgerslachtoffer van een Nederlands bombardement in Irak heeft de Staat aansprakelijk gesteld. De 61-jarige Irakees Basim Razzo eist 2,3 miljoen dollar (omgerekend ruim 2 miljoen euro) van Nederland vanwege het overlijden van vier familieleden, de vernietiging van zijn huis en de ernstige verwondingen die hij zelf opliep.
Dat bevestigt zijn advocaat Liesbeth Zegveld na berichtgeving in NRC. Het gaat om een luchtaanval in september 2015 op een villawijk in Mosul. Razzo wil smartengeld voor het doden van zijn vrouw, dochter, broer en neef, blijkt uit de brief die Zegveld aan Defensieminister Ank Bijleveld heeft gestuurd. De materiële schade die hij wil verhalen, bestaan naast de kosten van het huis en de auto uit medische kosten voor zijn operaties en behandeling en inkomsten die hij misloopt vanwege zijn letsel.
Bijleveld erkende in november dat Nederlandse piloten de luchtaanval hebben uitgevoerd. Het ging om een aanval op het vermeende hoofdkwartier van Islamitische Staat (IS) in Mosul. "Achteraf stelde het coalitiehoofdkwartier Nederland ervan op de hoogte dat dit een woonhuis met burgers betrof", zegt Bijleveld daarover. Dat zou om het woonhuis van Razzo gaan. De inlichtingen waar de coalitie zich baseerde, bleken later onjuist.
Onrechtmatig
"Het bombardement is onrechtmatig aangezien cliënt, zijn familie en zijn woning geen legitiem militair doelwit waren", schrijft Zegveld aan Bijleveld. "Zeker gezien de zeer beperkte en tegenstrijdige inlichtingen had Nederland dienen af te zien van de luchtaanval."
Een paar maanden voor deze aanval op Mosul kwamen bij een Nederlandse luchtaanval op Hawija nabij Kirkuk tientallen mensen om het leven. De aanval was gericht tegen een autobommenfabriek van IS. Er lag veel meer explosief materiaal dan vooraf voorzien waardoor de impact van de aanval veel groter was dan verwacht. Bij Zegveld hebben zich tientallen Irakezen gemeld die een schadevergoeding willen van de Nederlandse staat voor dit bombardement.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge kinderen van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
22 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
37 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
1 uur geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geleden