Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sjiitische leider Irak maant tot kalmte

Sjiitische leider Irak maant tot kalmte

BAGDAD (ANP/RTR) - De voornaamste sjiitische geestelijke in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft iedereen opgeroepen zich te beheersen en wijs te handelen. Hij veroordeelde de moord op onder anderen de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider al-Muhandis vrijdag op het vliegveld van Bagdad fel.

Hij beklemtoonde dat zij hard tegen de terroristen van Islamitische Staat hebben gevochten. De aanslag is een grove schending van de soevereiniteit van Irak en van het internationaal recht, aldus de ayatollah. Alles wijst er volgens hem op dat "we moeilijke tijden tegemoet gaan", maar alle betrokken partijen moeten hun kalmte bewaren.

De 89-jarige al-Sistani geldt, in tegenstelling tot zijn Iraanse evenknie ayatollah Khamenei, als zeer gematigd. Bijna twee derde van de bevolking van 37 miljoen Iraki's is sjiitisch. Velen moeten niets hebben van de ultraorthodoxe lijn van de sjiitische geestelijkheid die in 1979 de macht in het buurland Iran heeft gegrepen. Bij de recente massale protesten tegen het wanbeleid en de armoede keerden veel Iraki's zich tegen Iran, omdat dat land in hun ogen de corrupte regering in Bagdad in het zadel houdt.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

10 minuten geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is.

13 minuten geleden
Onderhandelingen beginnen tussen Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave Nagorno-Karabach is in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach, ten noordoosten van de enclave, aangekomen voor onderhandelingen over de toekomst van de regio. Die ligt in Azerbeidzjan en is officieel Azerbeidzjaans grondgebied. De voornamelijk Armeense bewoners en Armenië hebben lange tijd geprobeerd Nagorno-Karabach bij Armenië te voegen.

1 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO (ANP/AFP) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

1 uur geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

2 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

3 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

4 uur geleden