Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sitalsing bij herdenking Februaristaking: voelt soms als vandaag

Sitalsing bij herdenking Februaristaking: voelt soms als vandaag

AMSTERDAM (ANP) - Bij de herdenking van de Februaristaking in Amsterdam heeft journalist Sheila Sitalsing het belang van herdenken en verzet benadrukt. In haar toespraak bij het standbeeld van De Dokwerker, waar aanwezigen dinsdagmiddag stilstonden bij de massale verzetsactie tegen de Duitse bezetter in 1941, legde ze een link met het heden. "We kunnen niet doen alsof er niet van alles aan de hand is, dat van alles te maken heeft met de reden dat we hier staan", aldus Sitalsing. Aanleiding voor de staking op 25 en 26 februari 1941 was een razzia in de stad waarbij 389 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd.

Volgens Sitalsing is 84 jaar "helemaal niet zo lang geleden, soms voelt het als gisteren, soms als vandaag". Zo zijn volgens haar "intimiderende bullebakken" zich het wereldtoneel aan het toe-eigenen, wordt de internationale democratische rechtsorde aangevallen en winnen partijen "die wortelen in het fascisme of die hun inspiratie ontlenen aan onderdelen van het gedachtegoed" aan aanhang. "We horen hoe woorden van uitsluiting en haat weer de taal binnenkruipen, woorden die een zondebok zoeken en bang en boos maken", sprak Sitalsing. "En hoe de woorden die voeding geven aan vrouwenhaat en aan vreemdelingenhaat griezelig veel lijken op de woorden die het web vormen van de Jodenhaat."

Omdat de mens hardleers is en snel vergeet, heeft herdenken zin, zo stelde Sitalsing op het Jonas Daniël Meijerplein, waar honderden aanwezigen waren, onder wie burgemeester Femke Halsema en wethouder Marjolein Moorman. "Opdat we niet vergeten waar een mens toe in staat is, wanneer hij of zij bereid is alles op het spel te zetten, het eigen lijf incluis, om op te komen voor de ander. Opdat we niet vergeten dat verzet een keuze is."

Toespraak

Ook voorzitter Jaïr Stranders van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 benadrukte in zijn toespraak het belang van verzet tegen hedendaagse vormen van antisemitisme, intolerantie, uitsluiting en discriminatie. "Kijkend naar de ontwikkelingen in de wereld om ons heen - zowel dichtbij als veraf - zijn deze waakzaamheid en strijdbaarheid meer dan geboden", zo zei hij.

Stranders vroeg de aanwezigen zich voor een moment zo te positioneren om mee te kijken met De Dokwerker. Voorheen richtten mensen zich naar het beeld, maar voormalig wethouder en Februaristaker Harry Verheij vroeg zo'n tien jaar geleden aan Stranders of het niet beter zou zijn om met het monument mee te kijken "de toekomst in, met een rechte rug klaar te staan voor die momenten waarop wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze samenleving?"

Meer uit Binnenland

WO II-veteranen (100 en 101) ontsteken bevrijdingsvuur Wageningen

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

3 uur geleden
Uitslaande brand in bedrijfspand Dongen

DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.

4 uur geleden
Organisatie alternatieve dodenherdenking dankbaar voor opkomst

DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.

6 uur geleden
Comité kijkt terug op geslaagde herdenking met 16.000 mensen

AMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.

6 uur geleden
Vijf mensen op en rond de Dam opgepakt

AMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.

7 uur geleden
Alternatieve dodenherdenking in Den Haag druk bezocht

DEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.

7 uur geleden
Politie stopt twee mensen met keffiyeh bij de Dam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.

8 uur geleden