Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sinterklaas is weer in het land, legt aan bij Dieuwertje Blokkade

Sinterklaas is weer in het land, legt aan bij Dieuwertje Blokkade

HILVERSUM (ANP) - Sinterklaas is weer in Nederland. Sint en zijn gevolg legden even na 12.00 uur aan bij de (fictieve) Dieuwertje Blokkade in een niet nader genoemde plaats. Zijn intocht was zaterdagmiddag live te volgen in het Sinterklaasjournaal op NPO3.

De landelijke intocht was dit jaar anders dan anders. Vanwege de coronamaatregelen mocht er geen publiek bij zijn en was de aankomstplaats vooraf niet bekend gemaakt. Na aankomst ging Sinterklaas direct door naar het Grotepietenhuis, dat gevestigd is in paleis Soestdijk in Baarn. Daar verblijft hij tijdens zijn bezoek aan Nederland. Hij ontving er meerdere burgemeesters die met kinderen tekeningen kwamen brengen en mensen uit provincies met lokale lekkernijen. De hele opzet leek erg op de defilés die vroeger door toenmalig koningin Juliana op haar verjaardag bij het paleis werden gehouden. Ook de burgemeester van Baarn kwam, in een brandweerauto uit Baarn, zakken met kindertekeningen brengen.

Over de plek waar de sint en zijn pieten aan zouden komen, werd afgelopen week volop gespeculeerd. In het Sinterklaasjournaal, dat maandag begon, koerste Pakjesboot 12 eerst af op het fictieve plaatsje Zwalk, waar Matthijs van Nieuwkerk als burgemeester de scepter zwaaide. Later lieten bijna alle burgemeesters in het land weten dat Sinterklaas welkom was in hun gemeente. Op meerdere plekken in het land werden opnames gemaakt voor het Sinterklaasjournaal. De NTR, die het programma maakt, wilde vooraf niets kwijt over de exacte locatie. Zaterdag kwam ook de burgemeester van Zwalk met een bus kinderen en hun tekeningen naar de sint. Dat die niet aanmeerde in 'zijn' dorp, zoals eerder leek te gaan gebeuren, vond hij prima. "Als Sinterklaas niet naar Zwalk komt, dan komt Zwalk naar Sinterklaas", zo zei hij.

Schoen zetten

Sint noemde het "magistraal" dat iedereen naar hem is gekomen nu hij dit jaar vanuit huis werkt. "Echt geweldig, al die kinderen en die tekeningen." Hij had een leuke boodschap voor alle kinderen in Nederland: "Vanavond mogen jullie allemaal je schoen zetten!" Hij zal die niet zelf vullen, maar de pieten, want, zo zei hij. "Ik werk vanuit huis."

Presentator Jeroen Kramer, die Sinterklaas net als elk jaar ook nu ontving, wachtte Sinterklaas op de Dieuwertje Blokkade op. Hij legde uit dat het Sinterklaasjournaal "gisteravond op het nippertje" was geïnformeerd door Sinterklaas omdat die "niet in Nederland wilde aankomen zonder dat het Sinterklaasjournaal er bij zou kunnen zijn". De Dieuwertje Blokkade is gemaakt omdat Dieuwertje Blok dit jaar voor de 20e keer het Sinterklaasjournaal presenteert, zo legde Kramer uit.

In veel andere plaatsen in het land worden alternatieven georganiseerd voor de lokale intocht, van speciale sinterklaasfilms tot livestreams waarin kinderen de goedheiligman en de pieten kunnen volgen.

Meer uit Binnenland

Media Brazilië melden vondst lichaamsdelen vermiste Nederlandse

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36), melden Braziliaanse media. Ze verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk. Volgens de verschillende media in het land heeft forensisch onderzoek uitgewezen dat het gaat om de vermiste vrouw.

11 minuten geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

17 minuten geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

4 uur geleden
Deel Utrecht Centraal beperkt toegankelijk om veiligheidsoefening

UTRECHT (ANP) - In en rond station Utrecht Centraal vindt donderdag een veiligheidsoefening plaats door tientallen medewerkers van hulpdiensten en andere instanties. Daardoor zullen volgens de NS enkele delen van het station beperkt toegankelijk zijn.

5 uur geleden
Twee weken geen treinen tussen Meppel en Assen

HOOGEVEEN (ANP) - De spoorlijn tussen Meppel en Assen ligt er twee weken uit vanwege werkzaamheden bij Hoogeveen. ProRail adviseert reizigers die bijvoorbeeld met de trein van Zwolle naar Groningen willen om via Leeuwarden te reizen. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen worden bussen ingezet.

5 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak over babymoord in Rotterdam

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak tegen de 23-jarige Rotterdammer Ruud S., die wordt verdacht van de moord op zijn zes maanden oude dochtertje Emily, volgt donderdagmiddag een uitspraak van de rechter. Tegen S. is acht jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging.

5 uur geleden
Gelderse delegatie pleit in Den Haag voor meer ov-investeringen

NIJMEGEN (ANP) - Een delegatie uit Gelderland met onder meer gedeputeerde Jan van der Meer reist donderdag per bus naar Den Haag om het Rijk te vragen om een investering in het openbaar vervoer. Bij de Tweede Kamer willen de afgevaardigden uit Gelderland een grote ov-chipkaart aanbieden aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) bij de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over het openbaar vervoer.

5 uur geleden