Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sint Maarten kijkt uit naar betere relatie met Nederland

Sint Maarten kijkt uit naar betere relatie met Nederland

PHILIPSBURG (ANP) - De minister-president van Sint Maarten, Silveria Jacobs, laat weten dat ze uitkijkt naar een ontmoeting met de nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen. Ze hoopt met de nieuwe bewindsvrouw snel te kunnen overleggen om zo betere relaties te kunnen aanknopen dan het eiland volgens haar in de afgelopen jaren had met de vertrekkende staatssecretaris Raymond Knops.

Volgens Jacobs lagen Sint Maarten en Nederland in de afgelopen jaren "in de loopgraven" met elkaar. Verschillende keren zette Knops liquiditeitssteun voor het eiland stop vanwege hoog oplopende ruzies. In 2021 stelde Sint Maarten naar de Verenigde Naties te stappen vanwege de "neo-kolonialistische" houding van Nederland met het geven van coronasteun. Knops noemde die beschuldiging "pijnlijk".

Met Van Huffelen hoopt Jacobs op een nieuwe frisse wind in de verhoudingen die kan leiden tot meer mogelijkheden voor de bevolking van het eiland. Sint Maarten heeft net als de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk flink te lijden gehad van de coronapandemie, het eiland is voor een belangrijk deel afhankelijk van (cruise)toerisme. Ook kampt het nog met de gevolgen van de ravage die orkaan Irma in 2017 op het eiland achterliet.

Nederland heeft sinds april 2020 verschillende coronaleningen aan het eiland gegeven en ook kreeg Sint Maarten, net als de andere eilanden, voldoende vaccinaties en personele hulp op het moment dat de zorg onder druk kwam te staan. Persoonlijk leken Knops en Jacobs in ruim drie jaar minder goed met elkaar om te kunnen gaan en waren er meerdere incidenten. Jacobs beschuldigde Knops meerdere keren van een "ongepaste houding" richting haar.

Meer uit Binnenland

Lift gezocht en plek op de achterbank aangeboden

DEN HAAG (ANP) - Op sociale media proberen mensen van alles om, ondanks de treinstoring rond Amsterdam, toch naar het werk of huis te komen. Onder meer via de hashtag #treinpoolen bieden mensen een plek in de auto aan, of vragen ze een ritje.

12 minuten geleden
Veel gestrande reizigers op Amsterdam CS

AMSTERDAM (ANP) - Op Amsterdam CS staan maandagochtend veel gestrande reizigers. Mensen komen kennelijk in onwetendheid of met goede hoop naar het station, maar daar wordt omgeroepen dat er geen treinen rijden. Dat staat ook op alle borden.

19 minuten geleden
Zo'n 150 concertbezoekers hebben in Ziggo Dome geslapen

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 150 concertbezoekers hebben in de nacht van zondag op maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam geslapen. Mensen die aanwezig waren bij shows van Harry Styles in de Amsterdam ArenA en Ghost in AFAS Live en vanwege de grote treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen.

24 minuten geleden
NS: impact storing heel groot op mensen in en rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De impact van de treinstoring op mensen in en rond Amsterdam is heel groot, zegt een woordvoerder van de NS. Ook voor de rest van het land heeft de storing gevolgen.

25 minuten geleden
Schiphol: laat je brengen of neem de taxi of de bus

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol raadt reizigers aan om met alternatief vervoer naar de luchthaven te komen vanwege de treinstoring rond Amsterdam. "Laat je brengen of neem de taxi of de bus", zegt een woordvoerder van Schiphol maandagochtend. Het vliegveld heeft personeel ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken.

28 minuten geleden
Gestrande reizigers in Jaarbeurs langzaam aan weer op pad

UTRECHT (ANP) - In de Jaarbeurs in Utrecht hebben ongeveer 180 mensen de nacht doorgebracht. Maandagochtend druppelen ze langzaam weer naar buiten, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. Om 07.30 uur waren er nog zo'n vijftien mensen die hun spulletjes bij elkaar pakten.

48 minuten geleden
Ook geen internationale treinen door storing

UTRECHT (ANP) - Door de storing rijden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldt NS. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer naar Brussel, naar Berlijn en naar Frankfurt.

49 minuten geleden