Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

GAZIANTEP (ANP) - De aardbeving maandagnacht in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7.8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

Sinds de eeuwwisseling vonden er wereldwijd 128 aardbevingen plaats met een kracht van 7.5 of hoger. Dat is op te maken uit openbare data van de Amerikaanse seismologische dienst USGS. Zowel de aardbeving maandagnacht als de zwaarste naschok maandagmiddag vallen in deze categorie.

Het grootste deel van de zware bevingen vond plaats in of rond de Stille Oceaan. Met name Japan, Indonesië en de westkust van Zuid-Amerika - onderdeel van de zogenoemde Ring van Vuur - werden vaak getroffen.

De aardbeving op tweede kerstdag 2004 in Indonesië en de aardbeving voor de noordoostkust van Japan in 2011, allebei met een catastrofale tsunami, waren de zwaarste aardbevingen sinds de eeuwwisseling. Bij deze rampen kwamen respectievelijk zo'n 230.000 mensen en ruim 15.000 mensen om het leven.

Meer uit Buitenland

Paus in ziekenhuis met luchtweginfectie

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen.

4 uur geleden
Duitsland zegt miljarden militaire steun toe aan Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland gaat Oekraïne de komende jaren voor 8 miljard euro aan directe militaire steun geven voor de strijd tegen Rusland. Een commissie van het Duitse parlement gaf hier woensdag toestemming voor.

5 uur geleden
VN-lidstaten vragen klimaatadvies aan Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen "tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens".

7 uur geleden
Poetin erkent dat sancties negatieve gevolgen kunnen hebben

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met de regering van gevolgen op de "middellange termijn".

10 uur geleden
Franse Grondwettelijke Raad komt met oordeel over pensioenplannen

PARIJS (ANP/RTR) - De Grondwettelijke Raad van Frankrijk komt op 14 april met een oordeel over de wettelijke verankering van de omstreden pensioenhervormingen. Deze instelling controleert of de wet in overeenstemming is met de grondwet van het land.

11 uur geleden
EU-topambtenaar doet na Qatar-affaire stap terug

BRUSSEL (ANP) - De Estse topambtenaar van de EU die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde tijdens onderhandelingen over vliegrechten, is niet langer directeur-generaal van verkeer. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is Henrik Hololei op eigen verzoek per 1 april benoemd tot buitengewoon adviseur.

12 uur geleden
IAEA-chef aangekomen bij bezette kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/RTR/AFP) - De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, heeft een bezoek gebracht aan de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het is zijn tweede bezoek aan de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

12 uur geleden