Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Sinds coronacrisis meer spaargeld nodig bij aankoop huis'

'Sinds coronacrisis meer spaargeld nodig bij aankoop huis'

AMSTERDAM (ANP) - Een eigen huis kopen is moeilijker geworden door de gevolgen van de coronacrisis. Moneywise, een vergelijkingssite voor financiële producten, meldt dat banken steeds strenger worden met het verstrekken van een hypotheek. Kopers moeten in sommige gevallen tienduizenden euro's meer spaargeld hebben dan ze hadden gedacht.

Geldverstrekkers eisen bijvoorbeeld vaker een buffer voor dubbele woonlasten. Als de oude woning niet wordt verkocht zitten kopers maandenlang met twee woningen en dus twee hypotheken. Voor zzp'ers en werknemers met een tijdelijk dienstverband is financiering nog moeilijker. Bij een aantal banken is er een nieuwe regel dat zij een extra buffer moeten hebben tot wel een half jaar van de bruto maandlasten van een hypotheek. "Dit is een direct gevolg van de coronacrisis, banken zijn echt strenger", vertelt Jeroen Wolfsen van Moneywise.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt dat er voor klanten niets verandert als hun financiële situatie hetzelfde is gebleven. "Er zijn wel meer mensen van wie het inkomen onzeker is geworden door de coronacrisis. Geldverstrekkers stellen daarom aanvullende vragen zoals over de aanwezigheid van een financiële buffer in deze onzekere tijden", zegt een woordvoerder van de NVB.

Investeren

Banken mogen al jaren niet meer uitlenen dan 100 procent van de waarde van de woning. In veel regio's moeten kopers nog steeds meer bieden dan de vraagprijs."Geldverstrekkers willen vaker dat een woning echt wordt getaxeerd", aldus Wolfsen. Wanneer de taxatiewaarde van de woning vervolgens lager is dan de koopprijs, moet dat verschil uit eigen middelen worden aangevuld. De kosten koper moeten ook uit eigen zak worden betaald. Voor een woning van 400.000 euro loopt dat al snel op tot boven de 10.000 euro.

Verbouwen meefinancieren kost volgens Moneywise ook meer eigen geld. Een investering in een nieuwe keuken of badkamer levert zelden een waardestijging van de woning op voor datzelfde bedrag. In de praktijk stijgt de waarde zo'n 70 procent van de kosten van een verbouwing. Dat betekent dat een koper bij een verbouwing van 15.000 euro zelf 4500 euro eigen spaargeld moet investeren.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is er veel vraag naar hypotheken. "Er is op het moment wat meer aanbod van woningen en minder druk van beleggers. Huurders weten dat hun maandlasten kunnen halveren wanneer ze een huis kopen", vertelt een woordvoerder van de VEH. Geldverstrekkers letten bij werknemers zonder vast contract goed op in welke beroepsgroep ze werken. "De klanten van de tandarts en kapper komen wel terug, in de horeca en in de cultuursector ligt dat lastiger", zegt hij. Volgens de VEH moeten hypotheekadviseurs sommige mensen tegen zichzelf in bescherming nemen omdat hun aanvraag geen kans maakt.

Meer uit Financieel

Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

26 minuten geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

1 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

4 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

5 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

5 uur geleden