
Sinds begin coronacrisis 61.000 meer WW-uitkeringen
AMSTERDAM (ANP) - Het aantal WW-uitkeringen is in de drie maanden dat de maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn met ruim een kwart gestegen. Vooral jongeren met flexibel arbeidscontract worden hard geraakt door de crisis, meldt uitkeringsinstantie UWV. In totaal keerde de instantie in mei aan 301.000 mensen in Nederland WW uit, terwijl dat er in februari nog 240.000 waren.
In mei kende het UWV 42.000 nieuwe WW-uitkeringen toe. Doordat er ook mensen uitstroomden waren er per saldo negenduizend meer WW-uitkeringen dan in april, toen het totale aantal WW-uitkeringen al explosief was toegenomen. Maatregelen tegen het coronavirus, zoals horecasluitingen en thuiswerken, werden medio maart afgekondigd.
Vooral onder jongeren steeg het aantal WW-uitkeringen sterk, stipt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV aan. Het aantal ontvangers van een uitkering in de leeftijdsgroep van 15 tot en 25 jaar is in drie maanden tijd verdrievoudigd.
"Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Dit komt omdat zij vaak werken met een tijdelijk contract", zegt Witjes. "Daarentegen zijn jongeren ook vaak de eerste die weten te profiteren als de arbeidsmarkt weer aantrekt."
De sterkste stijging van het aantal WW-uitkeringen werd in de horeca en catering gemeten. In deze sector waren er ruim 12 procent meer werkloosheidsuitkeringen dan een maand eerder. Ook in de schoonmaakbranche (plus 7 procent), de detailhandel (plus 6,4 procent) en in de uitzendbranche (plus 6,3 procent) namen de WW-aanvragen sterk toe.
De uitstroom uit de WW was in mei overigens hoger dan in eerdere maanden. Gemiddeld werden vorige maand 8200 WW-uitkeringen per week beƫindigd, tegenover 6400 in april. Dat kan komen doordat mensen weer werk hebben, maar ook omdat de maximale duur voor de werkloosheidsuitkering voorbij is.
Meer uit Financieel
LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De fabrikanten van elektrische auto's Lucid en Rivian zijn woensdag op de beurs in New York meer waard geworden. Een dag eerder stegen ze ook al door de aanhoudende stakingen bij General Motors, Ford en Stellantis in de staat Michigan. De Amerikaanse president Joe Biden bracht deze week een bezoek aan de stakers en betuigde zijn steun aan hun strijd voor een loonsverhoging, wat wordt gezien als een tegenvaller voor de autofabrikanten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat Philips haast moet maken om niet alleen gedupeerden van defecte slaapapneu-apparaten te compenseren, maar ook de aandeelhouders. Volgens de beleggersvereniging hebben zij kapitaal ter beschikking gesteld aan het medisch-technologische concern "in de overtuiging te maken te hebben met een prudent opererende onderneming". Maar door meldingen niet naar buiten te brengen, heeft Philips volgens de VEB "willens en wetens haar vennootschappelijke en maatschappelijke plichten verzuimd".
4 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk heeft toestemming gegeven voor de ontginning van een nieuw olie- en gasveld in de Noordzee. De toekomstige booractiviteiten in het Rosebank-veld zijn omstreden. Klimaatactivisten vinden dat de Britse overheid daarmee de belofte niet nakomt om toe te werken naar netto nul CO2-uitstoot in 2050.
5 uur geleden