Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sigrid Kaag over doodsbedreiging: ik was echt ontredderd

Sigrid Kaag over doodsbedreiging: ik was echt ontredderd

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag heeft genoeg van de doodsbedreigingen aan haar adres. Dinsdagmiddag woonde Kaag bij de rechtbank in Den Haag een zitting van de politierechter bij en maakte ze gebruik van haar spreekrecht in een zaak over zo'n persoonlijke bedreiging. De officier van justitie eiste vier maanden celstraf tegen de 43-jarige Erik van Z. De politierechter veroordeelde hem tot vijf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

"Ik werd er stil van. Ik was echt ontredderd en ik voelde de angst die het moet inboezemen", zei Kaag over het dreigende Facebookbericht waarvoor Van Z. terechtstond. "Hoe veilig ben ik nog, hoe veilig zijn mijn man en kinderen?" Tegen de verdachte zei ze: "Ik ken u niet. Vanwaar die wens om een einde te maken aan het leven van een ander?"

Kaag zegt dat ze regelmatig haatdragende reacties op sociale media leest. Ze wil dit patroon doorbreken. "Als student vermeed ik de brievenbus voor grote rekeningen. Nu zie ik op tegen de dreigbrieven. Ik ben bang om de post te openen. Onbekommerd de honden uitlaten is er ook niet meer bij." Kaag maakt zich ook zorgen over haar dierbaren en vertelde dat de kinderen niet meer naar huis durven te komen "doordat het familiehuis niet meer een veilige plek is door de baan van hun moeder".

Terugkomst naar Nederland

"De dreiging is begonnen bij mijn terugkomst naar Nederland. Erger geworden sinds ik bekender werd. En acuter sinds een krant onlangs opeens mijn huisnummer online publiceerde." Kaag wil een grens trekken "want op deze manier maken we onze samenleving onveilig voor elkaar". Ze noemde burgemeester Sharon Dijksma, Geert Wilders, leraren en politieagenten en "met name vrouwen met ideeën, talent en ambitie die ontmoedigd raken door de vrouwenhaat online".

Van Z. bedreigde naast Kaag ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De man plaatste de dreigende teksten op Facebook. "Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", schreef hij onder de profielnaam X op 30 september op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant.

Coronamaatregelen

Van Z. verklaarde dat hij het niet eens is met de coronamaatregelen. "Ik deed het gewoon in een opwelling van woede. Het was impulsief en ik schaam me er diep voor", zei Van Z. tegen de rechter. "Ik heb er niet over nagedacht. Ik heb het in tien seconden getypt en nu zit ik hier. Ik ben geen tiener meer. Ik had er beter over moeten nadenken, zeker nu ik weet wat het allemaal teweegbrengt."

Kaag is tevreden met het vonnis, liet ze na afloop weten. De advocaat van Van Z. zei waarschijnlijk niet in hoger beroep te gaan: "De uitspraak zit niet heel ver van wat we verwacht hadden".

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

23 minuten geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

5 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

6 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

9 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

11 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

11 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

11 uur geleden