Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na delen adres

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na delen adres

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag doet aangifte tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel, nadat hij op Twitter adresgegevens van haar heeft gedeeld. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij, na berichtgeving door het AD. Vorige week werd een man opgepakt, omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van Kaag stond en complotleuzen riep.

Engel deelde op Twitter een foto van een informatieverzoek bij het Kadaster. Op de foto zijn haar huisnummer en postcode zichtbaar, zonder dat deze onleesbaar zijn gemaakt. Engel schrijft te willen weten "op wie zijn naam deze woning staat", onder meer omdat Kaag volgens hem banden zou hebben met de Open Society Foundation. Deze organisatie, die zich inzet voor "inclusieve en levendige democratieën", is van de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros. Hij is vaak het mikpunt van extreemrechtse en antisemitische complottheorieën.

Later verwijderde Engel de afbeelding en schreef daarbij dat het delen van de foto "op geen enkele manier" een "oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging" was. "Wij zijn nette mensen." Volgens hem gaat het om "transparantie van iemand die minister van Financiën wordt".

Gebruiksregels

Gevraagd naar een reactie zegt Engel dat hij van Twitter de foto moest verwijderen om toegang tot zijn account te houden. Het bedrijf zou hem eerder hebben laten weten dat hij de gebruiksregels niet had overtreden, maar beperkte vervolgens toch de toegang. Omdat alle discussie over de foto volgens Engel afleidt van de vraag waar het om gaat - "zijn onze machthebbers chantabel" - had hij er niets op tegen om hem weg te halen.

Het voornemen van Kaag om aangifte tegen hem te doen vindt hij "heel onverstandig", omdat er volgens hem geen sprake is van een strafbaar feit. "Ik ben heel benieuwd waarvan zij dan aangifte wil doen", zegt Engel. "Als ze werkelijk hiervan van haar à propos is, dan wil ik graag een kopje thee of koffie met haar drinken", aldus de voorman van Viruswaarheid.

Angstaanjagend

Kaag zei vorige week het voorval met de fakkel "bedreigend en angstaanjagend" te vinden. "De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt de rechtsstaat en de democratie", schreef Kaag in een verklaring. "Dat maakt dat wij allen, maar dan ook allen, een rol en verantwoordelijkheid hebben. We kunnen het niet in stilte laten passeren."

Politici worden vaker bedreigd bij hun woning. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei vorige week in het programma Op1 vrijwel dagelijks last te hebben van bedreiging en intimidatie in de buurt van zijn woning. In zijn straat is inmiddels een politiepost geplaatst.

Meer uit Binnenland

Onderzoeker: voor carnaval vervroegde toets is in strijd met wet

NIJMEGEN (ANP) - Het is in strijd met de wet om de doorstroomtoets voor kinderen in groep 8 eerder af te nemen dan het daarvoor vastgelegde moment, vindt promovendus Job Buiting aan de Radboud Universiteit. Hij doet juridisch onderzoek naar de autonomie van de leraar bij het geven van onderwijs en is daarnaast ook wetgevingsjurist.

14 minuten geleden
Afscheidstournee Youp van 't Hek volledig uitverkocht

AMSTERDAM (ANP) - De afscheidstournee van Youp van 't Hek is volledig uitverkocht. Dat heeft zijn impresariaat Hekwerk gemeld. Van 't Hek speelt zijn laatste tournee al vanaf oktober 2021. De allerlaatste voorstelling van De Laatste Ronde!, zoals zijn afscheidsvoorstelling heet, is op 25 mei 2024 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

1 uur geleden
Jeugdzorg: bankroeten als gemeenten niet helpen met loonstijging

UTRECHT (ANP) - Een groot aantal jeugdzorgorganisaties dreigt failliet te gaan als de stijgende loonkosten onvoldoende gecompenseerd worden door gemeenten. Daarvoor waarschuwt Jeugdzorg Nederland dat advies- en accountancyfirma EY heeft gevraagd om een aantal toekomstscenario's door te rekenen met het oog op de cao-onderhandelingen voor de branche.

1 uur geleden
Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

6 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

11 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

11 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

13 uur geleden