Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Signify stijgt door op Damrak, KPN zakt na afwijzen overname

Signify stijgt door op Damrak, KPN zakt na afwijzen overname

AMSTERDAM (ANP) - Signify zette maandag de opmars voort op de Amsterdamse beurs. Beleggers bleven onder de indruk van de sterke kwartaalcijfers die het verlichtingsbedrijf vrijdag ontvouwde. Het aandeel KPN werd daarentegen flink lager gezet. Het telecomconcern wees twee overnamevoorstellen van buitenlandse investeerders af zonder onderhandelingen te voeren met de potentiële kopers. De Europese beurzen zagen eerdere winsten grotendeels verdampen in afwachting van de stroom van bedrijfsresultaten die later in de week naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 707,29 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1038,86 punten en de hoofdindex in Parijs bleef vrijwel vlak. Frankfurt ging licht omlaag, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse winkelverkopen in maart. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

KPN (min 3,8 procent) sloot de rij in de AEX. Het telecombedrijf bevestigde de "ongevraagde" overnamevoorstellen van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak en een bod van het Amerikaanse KKR te hebben afgewezen. De voorstellen zijn volgens KPN zorgvuldig afgewogen, maar dragen volgens het bedrijf niet veel bij aan de ingezette strategische koers. Topman Joost Farweck zei eerder al dat KPN het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft.

Signify

Signify behoorde tot de kopgroep bij de AEX-bedrijven met een plus van 0,9 procent. Het verlichtingsbedrijf won vrijdag al dik 7 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Zorgtechnologieconcern Philips profiteerde van een sterk kwartaalbericht van de Duitse concurrent Siemens Healthineers en won 0,5 procent. Siemens Healthineers schroefde zijn omzetverwachtingen voor dit jaar op, mede dankzij de sterke vraag naar zijn coronasneltesten. Het aandeel klom 0,7 procent in Frankfurt.

In de MidKap kampte tankopslagbedrijf Vopak (min 1,5 procent) met een adviesverlaging door Oddo BHF. Advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 3,4 procent) noteerde ex dividend.

Lufthansa

Lufthansa steeg 2,8 procent in Frankfurt. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de Duitse luchtvaartmaatschappij vluchten gaat aanbieden naar ruim honderd vakantiebestemmingen. In Amsterdam won concurrent Air France-KLM 0,8 procent. Siemens Gamesa zakte bijna 4 procent. De Duitse maker van windturbines waarschuwde dat de winst dit jaar lager kan uitvallen dan eerder werd verwacht.

De euro was 1,2046 dollar waard, tegen 1,2034 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 63,41 dollar. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 66,48 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

11 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

16 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

20 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden