Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Signify grote winnaar op Damrak na kwartaalcijfers

Signify grote winnaar op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Verlichtingsbedrijf Signify was vrijdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs, die zelf licht lager het weekend inging. De voormalige lampendivisie van Philips voerde de omzet op en groeide vooral hard op het gebied van digitale producten, zoals de Hue-lampen, waarop de marges groter zijn. Het aandeel Signify werd 7,3 procent meer waard.

Beleggers hadden een drukke dag met bedrijfscijfers. Ook het kersverse AEX-fonds BESI kwam met kwartaalcijfers, maar die vielen niet erg in de smaak. Ondanks de fors gestegen omzet en winst werd de toeleverancier aan de chipindustrie 5,6 procent lager gezet. BESI kampt met logistieke problemen en tekorten van enkele belangrijke onderdelen, waardoor het bedrijf niet snel aan sterk gestegen vraag van klanten kan voldoen.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,4 procent lager op 707,56 punten. Naast Signify hoorde ook KPN na de publicatie van de kwartaalcijfers bij de sterkste stijgers met een winst van 1,3 procent. De MidKap verloor 0,7 procent tot 1.036,81 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt gingen licht omhoog terwijl Parijs 0,4 procent verloor.

BNP Parisbas

Neways werd bij de kleinere fondsen bijna 12 procent meer waard. De maker van elektronische componenten heeft een overnamevoorstel ontvangen van industrieconcern VDL Groep van 12,50 euro per aandeel. Of het voorstel van VDL, een grootaandeelhouder van Neways, daadwerkelijk tot een overname zal leiden is nog onzeker.

In Londen zakte Barclays 7 procent en BNP Paribas verloor 0,8 procent in Parijs, ondanks dat de twee grote banken afgelopen kwartaal meer winst boekten dan verwacht. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht ondanks de perikelen rond zijn coronavaccin en won 4,3 procent.

Financiële markten

De financiële markten verwerkten ook de economische krimp van 0,6 procent in het eerste kwartaal die statistiekbureau Eurostat meldde. De neergang was minder hevig dan voorspeld en door vaccinatiecampagnes is de weg omhoog alweer in zicht.

De euro was 1,2034 dollar waard, tegenover 1,2109 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 2,5 procent in prijs tot 63,41 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 67,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING: Nederlanders betalen stap voor stap minder voor energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.

6 minuten geleden
Platenlabel UMG wil hoger inkomen Drake via nieuw streamingmodel

AMSTERDAM (ANP) - Artiesten als Drake en Taylor Swift zouden binnenkort weleens fors meer kunnen gaan verdienen aan hun muziek via streamingdiensten. Hun platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) praat volgens bronnen van persbureau Bloomberg met streamingplatform SoundCloud voor een andere verdeling van de beloning voor hun artiesten.

26 minuten geleden
Amerikaanse tak cryptobeurs Binance komt niet meer aan dollars

PALO ALTO (ANP) - De Amerikaanse dochteronderneming van cryptobeurs Binance zegt problemen te hebben met banken. Daardoor is het voor klanten binnenkort niet meer mogelijk om tegoeden in dollars aan te houden bij Binance.US. Klanten hebben tot dinsdag de tijd dit geld van hun accounts op het handelsplatform te halen.

33 minuten geleden
AEX koerst af op hoger begin door hoop rentepauze in VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. De hoop dat de Federal Reserve volgende week de rente niet verder gaat verhogen, is weer toegenomen na nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2021. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt daarmee te verslechteren en de Fed zou daardoor een pauze kunnen inlassen met de renteverhogingen.

1 uur geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

1 uur geleden
Aziatische beurzen stijgen na zwakke Chinese inflatiecijfers

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten de zwakker dan verwachte Chinese inflatiecijfers, die wijzen op een verdere verzwakking van het economische herstel in het land. De hoop dat China spoedig met meer steunmaatregelen zal komen om de economie aan te jagen namen daardoor echter toe. Grote Chinese banken zouden de spaarrentes al hebben verlaagd om de bestedingen aan te jagen en beleggers hopen dat Chinese centrale bank binnenkort de officiële rentetarieven ook gaat verlagen om de economie te stimuleren.

2 uur geleden
Nederlandse industrie produceerde fors minder in april

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse industriebedrijven produceerden in april in doorsnee 12,1 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de vierde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien en het was de grootste daling sinds april 2009.

2 uur geleden