Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Signify en AkzoNobel zetten AEX op kleine winst

Signify en AkzoNobel zetten AEX op kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht vooruit onder aanvoering van verlichtingsbedrijf Signify en verfmaker AkzoNobel. Ook op de andere Europese beurzen werden overwegend kleine winsten geboekt. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de bedrijfsresultaten. Ook werd uitgekeken naar de wekelijkse uitkeringsaanvragen, de winkelverkopen en de industriële productie in de Verenigde Staten. De cijfers die later op de dag naar buiten komen, zullen mogelijk meer inzicht geven in het herstel van de grootste economie ter wereld.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 713,78 punten. Signify en AkzoNobel klommen respectievelijk 1,9 en 1,5 procent. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1039,85 punten. Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,2 procent.

Staalmaker ArcelorMittal en verzekeraar Aegon sloten de rij in de AEX met minnen van ruim 1 procent. Bierbrouwer Heineken en olieproducent Shell kwamen met updates over hun klimaatdoelen. Heineken (plus 1,2 procent) wil vanaf 2030 al zijn bier brouwen op een CO2-neutrale manier. In 2040 moet ook de C02-uitstoot bij alle toeleveranciers zijn teruggebracht naar nul. Shell (min 0,6 procent) heeft zijn aandeelhouders gevraagd zich uit te spreken over de klimaatstrategie van het bedrijf. In 2050 wil Shell volledig klimaatneutraal zijn.

Avantium

Bij de kleinere bedrijven verloor Avantium 2,2 procent. Het chemieconcern haalde 28 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. De aandelen werden met korting in de markt gezet. Chipleverancier RoodMicrotec wist afgelopen kwartaal flink te groeien dankzij de aanhoudend sterke vraag naar chips en werd bijna 8 procent hoger gezet.

Deliveroo zakte 1,8 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de handelsupdate van de Britse maaltijdbezorger, die vorig maand een teleurstellend beursdebuut maakte in Londen. ABB klom 3 procent in Zürich. Het Zwitserse industrieconcern verhoogde zijn verwachtingen na een sterk eerste kwartaal. In Parijs werden de kwartaalcijfers van het Franse reclamebureau Publicis Groupe (plus 3,5 procent) goed ontvangen.

Deutsche Wohnen

Vastgoedbedrijf Deutsche Wohnen profiteerde van het nieuws dat het Duitse constitutionele hof de maatregel van Berlijn om de huren in de stad te bevriezen als onwettig heeft bestempeld. Het aandeel won dik 3 procent in Frankfurt. Bierconcern AB InBev steeg 5 procent in Brussel dankzij een adviesverhoging door Barclays.

De euro was 1,1980 dollar waard, tegen 1,1973 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 62,84 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 66,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING: Nederlanders betalen stap voor stap minder voor energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.

8 minuten geleden
Platenlabel UMG wil hoger inkomen Drake via nieuw streamingmodel

AMSTERDAM (ANP) - Artiesten als Drake en Taylor Swift zouden binnenkort weleens fors meer kunnen gaan verdienen aan hun muziek via streamingdiensten. Hun platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) praat volgens bronnen van persbureau Bloomberg met streamingplatform SoundCloud voor een andere verdeling van de beloning voor hun artiesten.

28 minuten geleden
Amerikaanse tak cryptobeurs Binance komt niet meer aan dollars

PALO ALTO (ANP) - De Amerikaanse dochteronderneming van cryptobeurs Binance zegt problemen te hebben met banken. Daardoor is het voor klanten binnenkort niet meer mogelijk om tegoeden in dollars aan te houden bij Binance.US. Klanten hebben tot dinsdag de tijd dit geld van hun accounts op het handelsplatform te halen.

36 minuten geleden
AEX koerst af op hoger begin door hoop rentepauze in VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. De hoop dat de Federal Reserve volgende week de rente niet verder gaat verhogen, is weer toegenomen na nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2021. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt daarmee te verslechteren en de Fed zou daardoor een pauze kunnen inlassen met de renteverhogingen.

1 uur geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

1 uur geleden
Aziatische beurzen stijgen na zwakke Chinese inflatiecijfers

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten de zwakker dan verwachte Chinese inflatiecijfers, die wijzen op een verdere verzwakking van het economische herstel in het land. De hoop dat China spoedig met meer steunmaatregelen zal komen om de economie aan te jagen namen daardoor echter toe. Grote Chinese banken zouden de spaarrentes al hebben verlaagd om de bestedingen aan te jagen en beleggers hopen dat Chinese centrale bank binnenkort de officiële rentetarieven ook gaat verlagen om de economie te stimuleren.

2 uur geleden
Nederlandse industrie produceerde fors minder in april

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse industriebedrijven produceerden in april in doorsnee 12,1 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de vierde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien en het was de grootste daling sinds april 2009.

2 uur geleden