Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

"Zo is er een casus waarbij een minderjarige in zijn verhoor aangeeft onder bedreiging handelingen te hebben gepleegd", aldus Halsema. "Het vermoeden bestaat dat dit in meerdere casussen voorkomt." Het is volgens de burgemeester echter moeilijk om dat te bewijzen, onder meer omdat jongeren bang zijn voor represailles en daarom hun mond houden.

Eerder had de gemeente al laten weten te onderzoeken of er een campagne nodig is om jongeren te wijzen op de gevaren van het plaatsen van explosieven en de straffen die daarop staan. "Er is een campagne in voorbereiding die hier goed op aansluit", meldt Halsema nu aan de raad.

Twaalf minderjarigen

Dit jaar en vorig jaar zijn volgens de burgemeester 38 verdachten vervolgd die mogelijk betrokken zijn bij 27 explosies in Amsterdam. Van hen zijn er twaalf minderjarig. De jongste verdachte is 13 jaar. Nog lang niet alle zaken zijn inhoudelijk behandeld door de rechtbank. In de zaken waar dat wel is gebeurd, is de hoogste opgelegde straf zes jaar cel.

In Amsterdam zijn het afgelopen jaar veel explosies geweest, net als in veel andere grote steden. Eerder zei Halsema al dat de ontploffingen wijdverspreid over de hele stad plaatsvinden en dat er geen sprake is van zogeheten 'hotspots', waardoor het moeilijk te voorspellen is waar de volgende explosie zal zijn.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Lochem 'zeer geschokt' door dodelijk brugongeluk

LOCHEM (ANP) - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem zegt zeer geschokt te zijn over het ongeluk met een brug in aanbouw in de Gelderse gemeente, waardoor woensdag twee mensen om het leven kwamen en twee anderen ernstig gewond raakten. De burgemeester sprak na het fatale ongeluk met veertig tot vijftig werknemers van het betrokken bouwbedrijf. Volgens hem heeft het de eerste prioriteit om hen te helpen met onder meer psychosociale zorg.

3 minuten geleden
Politie ontvangt 70 tips rellen Eritreeërs na Opsporing Verzocht

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zo'n zeventig tips ontvangen over de rellen in Den Haag na een eigen oproep en de aflevering van Opsporing Verzocht van dinsdagavond, meldt ze op X. Het televisieprogramma besteedde aandacht aan de rellen tussen Eritreeërs die zaterdagavond plaatsvonden rond een zalencentrum aan de Fruitweg.

16 minuten geleden
Rode Kruis tevreden over verwachte aantallen Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis vindt het een goede zaak dat het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel voor middernacht naar verwachting niet boven de 2000 gaat komen. "Als die mensen ook daadwerkelijk een waardige opvangplek krijgen die aan de humanitaire eisen voldoet, dan is dat een goede stap", aldus een woordvoerster. De noodhulporganisatie stelt dat voorkomen moet worden dat er "met mensen gesleept" moet worden.

29 minuten geleden
Gemeente Westerwolde over verwachting COA: eerst zien, dan geloven

WESTERWOLDE (ANP) - "Eerst zien, dan geloven." Zo reageert de gemeente Westerwolde op de verwachting van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat voor middernacht niet meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel aanwezig zijn. "Resultaten uit het verleden dwingen ons er toe om eerst af te wachten of het daadwerkelijk gebeurt", zegt de gemeente in een verklaring.

57 minuten geleden
Hulpdiensten bezig met bergen lichaam op bouwtoren Lochem

LOCHEM (ANP) - Hulpdiensten zijn in Lochem volop bezig met het bergen van het lichaam van een van de twee dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in de Gelderse gemeente. Het lichaam van het andere slachtoffer is al geborgen, heeft een ANP-verslaggever ter plaatse gehoord.

1 uur geleden
Speciaal bijstandsteam USAR onderweg naar Lochem om brugongeval

LOCHEM (ANP) - Een reddingsgroep van USAR (Urban Search and Rescue) is onderweg naar Lochem om te kijken of ze de hulpdiensten kunnen helpen na het dodelijk ongeval door een losgeraakt brugdeel. Dat laat de organisatie weten op X. Door het losgeraakte brugdeel kwamen twee mensen om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.

1 uur geleden
Veel mensen getuige van brugongeluk, Slachtofferhulp aanwezig

LOCHEM (ANP) - Mensen die het dodelijke ongeluk met de nieuwe brug in Lochem zagen gebeuren, zijn opgevangen in de kantine van een naastgelegen bedrijf aan de Goorseweg. Het gaat om medewerkers van het bouwbedrijf dat bezig was met de brug. Er zijn ook medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig.

1 uur geleden