Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

"Zo is er een casus waarbij een minderjarige in zijn verhoor aangeeft onder bedreiging handelingen te hebben gepleegd", aldus Halsema. "Het vermoeden bestaat dat dit in meerdere casussen voorkomt." Het is volgens de burgemeester echter moeilijk om dat te bewijzen, onder meer omdat jongeren bang zijn voor represailles en daarom hun mond houden.

Eerder had de gemeente al laten weten te onderzoeken of er een campagne nodig is om jongeren te wijzen op de gevaren van het plaatsen van explosieven en de straffen die daarop staan. "Er is een campagne in voorbereiding die hier goed op aansluit", meldt Halsema nu aan de raad.

Twaalf minderjarigen

Dit jaar en vorig jaar zijn volgens de burgemeester 38 verdachten vervolgd die mogelijk betrokken zijn bij 27 explosies in Amsterdam. Van hen zijn er twaalf minderjarig. De jongste verdachte is 13 jaar. Nog lang niet alle zaken zijn inhoudelijk behandeld door de rechtbank. In de zaken waar dat wel is gebeurd, is de hoogste opgelegde straf zes jaar cel.

In Amsterdam zijn het afgelopen jaar veel explosies geweest, net als in veel andere grote steden. Eerder zei Halsema al dat de ontploffingen wijdverspreid over de hele stad plaatsvinden en dat er geen sprake is van zogeheten 'hotspots', waardoor het moeilijk te voorspellen is waar de volgende explosie zal zijn.

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

15 minuten geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

45 minuten geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geƫist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

2 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

2 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

3 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

5 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

5 uur geleden