Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sif zet ook meer in op ontmanteling van oude windmolens

Sif zet ook meer in op ontmanteling van oude windmolens

ROERMOND (ANP) - Het Nederlandse Sif gaat zich meer en meer bezighouden met de ontmanteling en vervanging van windmolens op zee, die aan het einde van hun technische en economische levensduur zijn. Topman Fred van Beers van de maker van funderingen voor offshore windmolens zei dat in een toelichting op de jaarcijfers.

Volgens Van Beers zal er steeds meer vraag zijn naar de ontmanteling van windmolens. Als voorbeeld noemde hij windpark Yttre Stengrund dat begin deze eeuw werd opgeleverd en als eerste windmolenproject in zee buiten bedrijf is gesteld.

Dat Sif zich meer bezig wil gaan houden met de ontmanteling van oude windmolens, zal niet ten koste gaan van de productie van nieuwe monopiles, enorme palen die in de zeebodem verankerd staan en waarop de volledige windmolen wordt geplaatst. Sif verwacht begin juli de definitieve investeringsbeslissing te nemen over de uitbreiding van zijn productielocaties.

Fossiele energie

Monopiles die Sif nu maakt voor windmolenpark Dogger Bank voor de Britse kust hebben een diameter van bijna 9 meter. Dat is volgens Sif bijna de maximale omvang die het bedrijf kan maken in zijn bestaande fabrieken. Na de uitbreiding wil Sif palen met een diameter van 11,5 en mogelijk 15 meter kunnen maken.

Verder wijst Van Beers op de rol van windmolens op zee bij het minder afhankelijk worden van fossiele energie. De oorlog in Oekraïne maakt volgens hem, los van de menselijke tragedie, goed duidelijk dat er "onevenwichtigheid" is in de toegang tot en eigendom van fossiele energie. "Dit kan een katalysator zijn voor de vraag naar nog meer hernieuwbare offshore windenergie", aldus Van Beers. Volgens de topman zou het een boel schelen als vergunningsprocessen voor windparken worden vereenvoudigd, om de groei aan te jagen. Wel erkent hij dat de grote vraag naar windmolens op korte termijn kan leiden tot een tekort aan grondstoffen zoals staal.

Omzet

Sif zette vorig jaar een omzet in de boeken van bijna 423 miljoen euro. Onder de streep bleef bijna 12 miljoen euro over. De coronacrisis heeft volgens het bedrijf nauwelijks invloed gehad op de productie van monopiles. Sif hoefde ook geen overheidssteun aan te vragen om door de crisis te komen.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

30 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

54 minuten geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

58 minuten geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

2 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

3 uur geleden