Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Siemens Energy vraagt Duitse overheid om financiële hulp

Siemens Energy vraagt Duitse overheid om financiële hulp

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse gasturbinemaker Siemens Energy heeft de Duitse regering om financiële hulp gevraagd om zijn in moeilijkheden verkerende windturbinetak te ondersteunen. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Het gaat om het veiligstellen van miljarden euro's aan staatsgaranties.

Siemens Energy waarschuwde eerder dit jaar al voor de aanhoudende problemen met zijn Spaanse windturbinetak Siemens Gamesa. Het bedrijf kondigde toen ook een strategische herziening aan van zijn windenergieactiviteiten. In het afgelopen kwartaal leed de onderneming een recordverlies. Dat kwam door hoge de kosten die verband hielden met het oplossen van technische problemen met windturbines op land.

Ingewijden zeiden eerder op donderdag tegen persbureau Bloomberg dat het bedrijf geen acute geldproblemen heeft, maar dat industrieconcern Siemens, dat ongeveer een kwart van Siemens Energy bezit, geen verder financieel vangnet wil bieden.

Geschokt

Op de beurs in Frankfurt reageerden beleggers geschokt. Het beursgenoteerde Siemens Energy dook donderdag liefst 30 procent omlaag tijdens de aandelenhandel in Frankfurt. Sinds het begin van het jaar is het bedrijf ruimschoots de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Fabrikanten van windmolens hebben het al tijden moeilijk. Onlangs waarschuwde Vestas Wind Systems, de grootste windmolenfabrikant ter wereld, voor tegenvallende orders. Ook kampt het bedrijf met stijgende kosten.

Het Amerikaanse industrieel conglomeraat General Electric (GE) gaf eerder deze week aan dat zijn activiteiten op het gebied van windparken op zee dit jaar een verlies opleveren van ongeveer 1 miljard dollar (943 miljoen euro). Voor volgend jaar wordt een vergelijkbaar verlies verwacht. Volgens GE worstelt de offshore-windmolensector met stijgende kosten.

Windenergiesector

In de windenergiesector nemen de twijfels toe over de haalbaarheid van de ambitieuze Europese uitbreidingsdoelstellingen, meldt persbureau DPA op basis van een marktonderzoek. Een gebrek aan middelen hindert de uitbreiding van windturbines, zeggen bedrijven uit de sector. Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat de beoogde uitbreiding gerealiseerd wordt.

Partijen in de windenergiesector klagen al langer over hoge grondstoffenprijzen en de inflatie. Ook is er een tekort aan geschoold personeel en houden lange vergunningsprocedures de uitbreiding van windmolens tegen. Toch blijft de sector door de klimaat- en energiecrisis behoorlijk positief, zou blijken uit het marktonderzoek.

Meer uit Financieel

Hogere prijzen en nieuwe abonnees helpen Netflix aan meer winst

LOS GATOS (ANP) - Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met bijna een kwart opgevoerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De streamingdienst, die onder andere met de serie Adolescence een grote hit heeft, profiteerde daarbij van de aanwas van nieuwe abonnees en hogere prijzen voor zijn diensten.

1 uur geleden
UnitedHealth keldert op beurs in New York na kwartaalbericht

NEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag geschrokken van het kwartaalbericht van zorgverzekeraar UnitedHealth Group. Aandelen van het bedrijf werden ruim een vijfde minder waard. Het zorgconcern trok zijn verwachtingen voor de rest van het jaar in omdat de zorgkosten veel harder opliepen dan eerder geraamd. UnitedHealth stelde daardoor zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar beneden bij, iets wat het bedrijf in ruim tien jaar niet heeft gedaan.

2 uur geleden
Heinen kijkt naar bonusregels voor specialisten bij banken

DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) kijkt of de bonusregels in de financiële sector wellicht versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid. Dat schrijft de VVD-bewindsman aan de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Moeder Bavaria verkoopt minder bier, maar houdt winst op peil

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Uiltje en La Trappe, had vorig jaar last van krimpende biermarkten in West-Europa. "Het slechte zomerweer in Europa heeft vermoedelijk tot een lagere bierconsumptie geleid, met name binnen het horecakanaal", schrijft het bedrijf in zijn donderdag verschenen jaarverslag.

4 uur geleden
Trump zegt zeker te zijn van sluiten handelsdeal met EU

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsdeal sluiten. "100 procent", zei hij bij een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

5 uur geleden
Moederbedrijf AD en NU.nl krijgt er meer digitale abonnees bij

ANTWERPEN (ANP) - Mediaconcern DPG Media, het Belgische moederbedrijf van kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender Qmusic, heeft er vorig jaar meer digitale abonnees bijgekregen. Daarbij ging het volgens het bedrijf goed met onder meer de radiozenders. Maar de kosten gingen ook omhoog, waardoor de bedrijfswinst licht afnam.

5 uur geleden
Staat steunt scheepsbouwer IHC opnieuw met miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro's. Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

5 uur geleden