Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Siemens Energy vraagt Duitse overheid om financiële hulp

Siemens Energy vraagt Duitse overheid om financiële hulp

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse gasturbinemaker Siemens Energy heeft de Duitse regering om financiële hulp gevraagd om zijn in moeilijkheden verkerende windturbinetak te ondersteunen. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Het gaat om het veiligstellen van miljarden euro's aan staatsgaranties.

Siemens Energy waarschuwde eerder dit jaar al voor de aanhoudende problemen met zijn Spaanse windturbinetak Siemens Gamesa. Het bedrijf kondigde toen ook een strategische herziening aan van zijn windenergieactiviteiten. In het afgelopen kwartaal leed de onderneming een recordverlies. Dat kwam door hoge de kosten die verband hielden met het oplossen van technische problemen met windturbines op land.

Ingewijden zeiden eerder op donderdag tegen persbureau Bloomberg dat het bedrijf geen acute geldproblemen heeft, maar dat industrieconcern Siemens, dat ongeveer een kwart van Siemens Energy bezit, geen verder financieel vangnet wil bieden.

Geschokt

Op de beurs in Frankfurt reageerden beleggers geschokt. Het beursgenoteerde Siemens Energy dook donderdag liefst 30 procent omlaag tijdens de aandelenhandel in Frankfurt. Sinds het begin van het jaar is het bedrijf ruimschoots de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Fabrikanten van windmolens hebben het al tijden moeilijk. Onlangs waarschuwde Vestas Wind Systems, de grootste windmolenfabrikant ter wereld, voor tegenvallende orders. Ook kampt het bedrijf met stijgende kosten.

Het Amerikaanse industrieel conglomeraat General Electric (GE) gaf eerder deze week aan dat zijn activiteiten op het gebied van windparken op zee dit jaar een verlies opleveren van ongeveer 1 miljard dollar (943 miljoen euro). Voor volgend jaar wordt een vergelijkbaar verlies verwacht. Volgens GE worstelt de offshore-windmolensector met stijgende kosten.

Windenergiesector

In de windenergiesector nemen de twijfels toe over de haalbaarheid van de ambitieuze Europese uitbreidingsdoelstellingen, meldt persbureau DPA op basis van een marktonderzoek. Een gebrek aan middelen hindert de uitbreiding van windturbines, zeggen bedrijven uit de sector. Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat de beoogde uitbreiding gerealiseerd wordt.

Partijen in de windenergiesector klagen al langer over hoge grondstoffenprijzen en de inflatie. Ook is er een tekort aan geschoold personeel en houden lange vergunningsprocedures de uitbreiding van windmolens tegen. Toch blijft de sector door de klimaat- en energiecrisis behoorlijk positief, zou blijken uit het marktonderzoek.

Meer uit Financieel

Goederenvervoer over spoor verder gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.

9 minuten geleden
Verkoop vakantiewoningen naar hoogste niveau sinds 2020

APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.

39 minuten geleden
Industrie groeit dit jaar waarschijnlijk weer niet, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.

6 uur geleden
Beleggers zetten Nike hoger op Wall Street na handelsdeal Vietnam

NEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.

8 uur geleden
Opnieuw dreigen lege Douwe Egberts-schappen in supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.

10 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder roept op tot onderzoek naar Powell

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.

11 uur geleden
Staalbedrijven winnaars op Europese beurzen na nieuws uit China

AMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriële capaciteit af te bouwen.

12 uur geleden