Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Siem de Jong kan langverwachte kans bij Ajax niet grijpen

Siem de Jong kan langverwachte kans bij Ajax niet grijpen

GRONINGEN (ANP) - Met het gezicht op onweer wandelde Siem de Jong na de nederlaag bij FC Groningen (2-1) richting de spelersbus van Ajax. "Natuurlijk was dit een grote kans voor mij", besefte hij. "Als we hier hadden gewonnen en ik goed was geweest, dan waren de kansen op speeltijd voor mij zeker gegroeid."

Maar Ajax verloor en een onzichtbare De Jong had van alle spelers op het veld de minste balcontacten voordat hij na een klein uur werd gewisseld. Eenmaal plaatsgenomen in de dug-out zag de middenvelder zijn ploeg beter voetballen. "We speelden ons beste spel inderdaad pas in het laatste half uur", zei trainer Erik ten Hag even later op een persconferentie.

De Jong keerde afgelopen zomer terug bij Ajax, de club die hij in 2011 met twee treffers in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente (3-1) de dertigste landstitel bezorgde. Hij was allesbehalve fit, na aanhoudend blessureleed en een seizoen in de Australische competitie bij Sydney FC. De Jong werkte hard aan zijn fysieke gestel, maar kreeg nauwelijks speeltijd. Want Ajax draaide voor de winterstop als een tierelier met een middenveld met Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Lisandro Martínez.

Positief laten zien

De Jong liet zich tijdens de voorbije winterstop positief zien tijdens een trainingskamp in Qatar en scoorde woensdag driemaal in een bekerduel met Spakenburg (7-0). "Hij kan nog steeds fantastisch voetballen", verklaarde Ten Hag voor het duel met FC Groningen. "Alleen zie je dat niet, als hij niet fit is."

Diezelfde Ten Hag was na het duel met FC Groningen slecht te spreken over het spel van de vervanger van de geblesseerde Hakim Ziyech en erkende dat Ajax beter ging spelen nadat Lassina Traoré in het veld was gekomen. "Dat kan ik niet ontkennen", zei hij.

Vergrootglas

Natuurlijk had de opleving van Ajax in het laatste half uur niet alleen maar te maken met de wissel van De Jong. De ingevallen Carel Eiting speelde ook beter dan Ryan Gravenberch en FC Groningen raakte vermoeider en vermoeider. En ook Quincy Promes en Ryan Babel konden niet laten zien waarom ze teruggekeerd zijn naar Amsterdam.

Maar De Jong is ervaren genoeg om te beseffen dat zijn optreden tegen FC Groningen onder het vergrootglas komt te liggen. Veel fans van Ajax klagen namelijk al maanden dat hij aanstormende talenten tegenhoudt.

"Ik lees niet alles", zei De Jong. "Maar ik weet hoe sommige mensen denken. Ik heb zelf ook als jeugdspeler bij Ajax mogen debuteren. Natuurlijk ben ik een andere speler dan Ziyech, die we vandaag erg misten. Maar ik heb heel hard gewerkt om fit te worden en kan nog steeds van waarde zijn voor Ajax. Dan is het balen dat ik dat nu niet heb laten zien, terwijl ik wel de kans kreeg."

Meer uit Voetbal

Ajax verlaat Champions League volgens Grant 'met opgeheven hoofd'

LONDEN (ANP) - Ajax verlaat de Champions League met opgeheven hoofd door de 1-1 bij Chelsea, vindt doelpuntenmaakster Chasity Grant. "We hebben best goed gespeeld en hebben laten zien dat we hebben geleerd van vorige week. Dat was een van de doelen", aldus de voor Oranje opgeroepen aanvalster, die daarmee ook nog even terugkeek op de 3-0-thuisnederlaag uit het heenduel van de kwartfinales.

10 uur geleden
Ajax-vrouwen verrichten geen wonder bij Chelsea en liggen uit CL

LONDEN (ANP) - Het verrassend lange Champions League-seizoen van de voetbalsters van Ajax zit er definitief op. Na de 3-0-thuisnederlaag tegen Chelsea van vorige week leek het bereiken van de halve finales al een onmogelijke opgave, en dat bleek op Stamford Bridge ook het geval. De Amsterdammers hadden tegen het op meerdere plekken gewijzigde Chelsea wel kansen op de zege, maar de return eindigde in een gelijkspel: 1-1.

10 uur geleden
Voetbalsters Van de Donk en Egurrola met Lyon naar halve finale CL

LYON (ANP) - De voetbalsters van Olympique Lyon zijn ten koste van Benfica doorgedrongen tot de halve finales van de Champions League. De ploeg van Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola won de return in Frankrijk met 4-1. Het eerste duel in Portugal was geëindigd in een 2-1-zege voor de Franse recordwinnaar van de Champions League.

13 uur geleden
Spaans Openbaar Ministerie wil 2,5 jaar celstraf voor Rubiales

MADRID (ANP/AFP) - Het Openbaar Ministerie in Spanje eist 2,5 jaar gevangenisstraf voor Luis Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, voor de veelbesproken zoen tijdens het WK voetbal voor vrouwen. De aanklager wil tevens dat Rubiales, die is beschuldigd van aanranding, 100.000 euro schadevergoeding betaalt aan de Spaanse wereldkampioen Jennifer Hermoso, meldt persbureau AFP.

17 uur geleden
FC Den Bosch ziet technisch manager Sajjad terugkeren naar Engeland

DEN BOSCH (ANP) - FC Den Bosch heeft afscheid genomen van technisch manager Yousuf Sajjad. Dat meldt de voetbalclub uit de Keuken Kampioen Divisie op de website. De 31-jarige Brit was ruim een jaar werkzaam bij de club die momenteel voorlaatste staat in de eerste divisie. Hij vertrekt om persoonlijke redenen.

20 uur geleden
Go Ahead Eagles licht optie in contract middenvelder Rommens

DEVENTER (ANP) - Go Ahead Eagles heeft de Belgische middenvelder Philippe Rommens nog een jaar aan zich verbonden. De Eredivisionist lichtte de eenzijdige optie in het aflopende contract van Rommens, zo meldt de voetbalclub uit Deventer op de website.

21 uur geleden
FC Twente gaat contract van voetballer Brenet ontbinden

ENSCHEDE (ANP) - Joshua Brenet komt niet meer in actie voor FC Twente. De Eredivisieclub uit Enschede meldt in overleg te zijn met het management van de verdediger over ontbinding van zijn contract.

21 uur geleden