Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam

Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Shula Rijxman (D66) stapt na acht maanden op als wethouder in Amsterdam. Dat schrijft ze in een brief aan de burgemeester. "Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me, dan ik van tevoren heb gedacht. Ik voel mij niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusie uit getrokken", aldus Rijxman.

De voormalige bestuursvoorzitter van de NPO was in de hoofdstad verantwoordelijk voor zorg en maatschappelijke ontwikkeling, publieke gezondheid & preventie, ICT en digitale stad, lokale media en deelnemingen. Er was al langere tijd kritiek op haar wethouderschap. Zo had ze niet altijd antwoord op vragen tijdens raadsvergaderingen. Ook liep er een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar mogelijke belangenverstrengeling.

"Ik kom tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is en die aansluit bij wie ik ben en wil zijn. Amsterdammers hebben recht op goede zorg en op kwaliteit bij alle dienstverlening vanuit de lokale overheid. Mijn ideaal was en is om hier een bijdrage aan te leveren, maar in de praktijk ben ik te vaak onderwerp van gesprek", zo zegt ze daarover.

Prominente functie

Burgemeester Femke Halsema laat in een reactie namens het stadsbestuur weten het besluit van Rijxman te respecteren. "Wij hebben waardering voor het werk dat ze heeft verricht om Amsterdam vooruit te helpen en vinden het jammer dat ze vertrekt. Het vraagt moed om een prominente functie in het openbaar bestuur te aanvaarden, maar ook om te erkennen dat een rol niet bij je past."

Het college gaat de komende tijd de werkzaamheden van Rijxman verdelen over de andere wethouders.

Meer uit Politiek

Wilders spreekt Le Pen en Salvini over rechtse samenwerking

BRUSSEL (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag met andere radicaal-rechtse Europese kopstukken hun samenwerking besproken in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen hebben veel uiterst rechtse partijen winst geboekt, en die willen ze nu in invloed omzetten.

9 uur geleden
Wetenschappelijke raden 'verbijsterd' over bezuinigingsplannen

DEN HAAG (ANP) - Grote bezuinigingen die de nieuwe coalitie voor de wetenschap heeft bedacht, zullen "verlammend werken en onderwijs en onderzoek ver terugwerpen" als ze doorgaan. Daarvoor waarschuwen de voorzitters van de vier wetenschappelijke domeinraden in een brandbrief aan onder anderen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. In de raden zijn vrijwel alle faculteiten van Nederlandse universiteiten vertegenwoordigd.

11 uur geleden
Steeds meer bekend over hoe kabinet-Schoof eruit gaat zien

DEN HAAG (ANP) - Van steeds meer bewindslieden wordt nu duidelijk dat zij zitting nemen in het kabinet-Schoof. Woensdag zei Mona Keijzer zelf al woonminister en vicepremier namens de BBB te worden, maar bronnen bevestigen inmiddels ook een aantal andere ministers en staatssecretarissen.

12 uur geleden
Nationaal Vuurwerk wegbezuinigen zou dom zijn, zegt organisator

ROTTERDAM (ANP) - Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

13 uur geleden
Vrij veel steun voor PVV in Haagse Schilderswijk, lage opkomst

DEN HAAG (ANP) - In de Schilderswijk en Transvaal, twee achterstandswijken in Den Haag waar veel mensen met een migratie-achtergrond wonen, hebben relatief veel mensen op de PVV van Geert Wilders gestemd voor het Europees Parlement. De opkomst in de buurten was echter bijzonder laag, blijkt uit de uitslagen per stembureau, die de gemeente heeft vrijgegeven.

13 uur geleden
CU-leider Bikker teleurgesteld in kabinetsdeelname Bruins

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is "teleurgesteld" in de kandidatuur van Eppo Bruins als minister van Onderwijs namens NSC. "Hij zit er niet namens ons." Bruins was eerder ChristenUnie-Kamerlid en is een van de eerste namen die naar buiten komt als kandidaat 'van buiten" hoewel hij jarenlang Kamerlid was namens de ChristenUnie.

14 uur geleden
Zuid-Holland houdt weer veel geld over, tot onvrede van politiek

DEN HAAG (ANP) - De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben de jaarstukken van 2023 vastgesteld, maar daar wel kritische kanttekeningen bij gezet. De partijen zijn vooral bezorgd over de aanhoudende problemen die de provincie heeft om alle ambities en doelen waar te maken. Dit leidt er al jaren achtereen toe dat Zuid-Holland geld overhoudt, afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro.

14 uur geleden