Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam

Shula Rijxman stapt op als wethouder in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Shula Rijxman (D66) stapt na acht maanden op als wethouder in Amsterdam. Dat schrijft ze in een brief aan de burgemeester. "Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me, dan ik van tevoren heb gedacht. Ik voel mij niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusie uit getrokken", aldus Rijxman.

De voormalige bestuursvoorzitter van de NPO was in de hoofdstad verantwoordelijk voor zorg en maatschappelijke ontwikkeling, publieke gezondheid & preventie, ICT en digitale stad, lokale media en deelnemingen. Er was al langere tijd kritiek op haar wethouderschap. Zo had ze niet altijd antwoord op vragen tijdens raadsvergaderingen. Ook liep er een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar mogelijke belangenverstrengeling.

"Ik kom tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is en die aansluit bij wie ik ben en wil zijn. Amsterdammers hebben recht op goede zorg en op kwaliteit bij alle dienstverlening vanuit de lokale overheid. Mijn ideaal was en is om hier een bijdrage aan te leveren, maar in de praktijk ben ik te vaak onderwerp van gesprek", zo zegt ze daarover.

Prominente functie

Burgemeester Femke Halsema laat in een reactie namens het stadsbestuur weten het besluit van Rijxman te respecteren. "Wij hebben waardering voor het werk dat ze heeft verricht om Amsterdam vooruit te helpen en vinden het jammer dat ze vertrekt. Het vraagt moed om een prominente functie in het openbaar bestuur te aanvaarden, maar ook om te erkennen dat een rol niet bij je past."

Het college gaat de komende tijd de werkzaamheden van Rijxman verdelen over de andere wethouders.

Meer uit Politiek

Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

11 minuten geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

39 minuten geleden
Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

2 uur geleden
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

3 uur geleden
Hertelling in sommige gemeenten voor waterschap of provincie

OSS (ANP) - De Brabantse gemeente Oss gaat woensdag alle stemmen van acht stembureaus opnieuw tellen. Dat gebeurt in het gemeentehuis. De hertelling is volgens de gemeente nodig omdat uit de processen-verbaal van deze stembureaus een verschil bleek dat niet verklaard kan worden. Hertellingen zijn openbaar.

3 uur geleden
Paternotte: stikstofstandpunt D66 verandert niet na verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet fractieleider Jan Paternotte van D66 geen ruimte om van standpunt te veranderen waar het op stikstof aankomt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei eerder dat de coalitiepartij op dit vlak zal "moeten buigen of moeten barsten". Paternotte staat open voor een kop koffie. "Maar met dit soort termen kan ik niet zoveel", zegt hij bij aanvang van het fractieoverleg.

4 uur geleden
Heerma: ook kloof tussen CDA 'Den Haag' en CDA in regio te groot

DEN HAAG (ANP) - De "enorme optater" die het CDA bij de verkiezingen voor Provinciale Staten heeft gekregen, heeft binnen de partij tot "vrij grote en heftige reacties geleid", zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Niet alleen de kloof tussen Den Haag en het land is te groot geworden, maar ook die tussen het CDA Den Haag en de CDA'ers overal in het land. Beide kloven moeten worden gedicht, zei Heerma voorafgaand aan het tweede overleg van de CDA-fractie sinds de verkiezingen.

4 uur geleden