Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaalde voetbal

Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaalde voetbal

ZEIST (ANP) - Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar een hogere groep en werkt komend seizoen toe naar het leiden van haar eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie, meldt de KNVB.

Eerder maakten grensrechters Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

Shukrula fluit sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen was ze actief in de Tweede Divisie en sinds 2020 als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Shukrula had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen. Via het talententraject 'Scheidsrechters betaald voetbal' stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland.

Debuut

"Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal", aldus Shukrula via de KNVB. "Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen."

In onder meer Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in het betaalde voetbal.

Meer uit Voetbal

Engelse ploeg loopt niet weg voor druk van favorietenrol

GELSENKIRCHEN (ANP/RTR) - Bondscoach Gareth Southgate van Engeland gaat ervan uit dat de ervaren spelers alle 'jonkies' in de selectie zullen helpen met de druk die erbij komt kijken nu Engeland een van de favorieten voor de titel is. Dat zei Southgate vooraf aan de eerste wedstrijd op het EK zondagavond tegen Servië. Aanvoerder Harry Kane vindt dat zijn ploeg die favorietenrol zelf heeft verdiend.

45 minuten geleden
Spaanse bondscoach vol lof over 16-jarige debutant Yamal

BERLIJN (ANP) - De Spaanse bondscoach Luis de la Fuente was na de 3-0-overwinning van zijn spelers op Kroatië vol lof over debutant Lamine Yamal. De tiener van FC Barcelona is met 16 jaar en 338 dagen de jongste speler ooit geworden op een EK voetbal.

2 uur geleden
Titelverdediger Italië klopt Albanië ondanks vroege tegentreffer

DORTMUND (ANP) - Titelverdediger Italië is het EK in Duitsland begonnen met een zege op Albanië. In Dortmund wonnen de Italiaanse voetballers met 2-1 na een razendsnel openingsdoelpunt van Albanië.

2 uur geleden
Bondscoach Kroatië biedt excuses aan na nederlaag tegen Spanje

BERLIJN (ANP) - Bondscoach Zlatko Dalic van Kroatië heeft zich bij de supporters verontschuldigd voor de nederlaag tegen Spanje in de eerste groepswedstrijd van het EK. Volgens Dalic ontbrak het zijn spelers aan felheid in de 3-0-nederlaag in Berlijn.

3 uur geleden
Bajrami maakt namens Albanië snelste EK-doelpunt ooit

DORTMUND (ANP) - Nedim Bajrami heeft namens Albanië het snelste doelpunt in de historie van het EK gemaakt. De Albanese middenvelder schoot in de wedstrijd tegen titelverdediger Italië in Dortmund na 22 seconden de bal in het doel, na een inworp van Federico Dimarco.

4 uur geleden
Bondscoach Koeman overlaadt Simons vlak voor EK met complimenten

HAMBURG (ANP) - Bondscoach Ronald Koeman is tevreden over de manier waarop Xavi Simons zich tijdens de voorbereiding op het EK bij het Nederlands elftal manifesteert. "Hij is een van de grootste talenten die we op dit moment hebben", zei hij op een afsluitende persconferentie voor het eerste duel van Oranje met Polen van zondag op het EK.

4 uur geleden
Duitsland maakt tegen Schotten indruk op aanvoerder Van Dijk

HAMBURG (ANP) - Duitsland heeft met de ruime overwinning op Schotland (5-1) bij de start van het EK indruk gemaakt op Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk. "Zij hebben veel spelers die het verschil kunnen maken. Duitsland heeft de lat met deze wedstrijd hoog gelegd. In maart verloren wij met 2-1 van ze in een oefenwedstrijd, toen zag je al dat ze op de goede weg waren", zei de centrale verdediger van Liverpool in het Volksparkstadion, waar Nederland zondag Polen treft in de eerste groepswedstrijd.

5 uur geleden