
SHO: verdeling van geld actiedag Giro555 nog niet bepaald
HILVERSUM (ANP) - De verdeling van het geld dat wordt ingezameld via Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten staat nog niet vast. Dat meldt een woordvoerder van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) achter Giro555 naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. De krant meldt dat er binnen enkele deelnemende omroepen bezwaren zouden zijn tegen de manier waarop geld wordt verdeeld. NPO, RTL en Talpa werken gezamenlijk mee aan een actiedag op 16 oktober.
Volgens De Telegraaf zou het geld uitgekeerd worden volgens de verdeling: 60 procent voor Gaza, 35 procent voor Libanon en 5 procent voor Israël. Een woordvoerster van Giro555 zegt echter dat zo'n verdeling niet vastligt. "We verdelen het geld zo: waar op dat moment de nood het hoogst is. Die inschattingen wisselen met de dag. De percentages genoemd in het artikel van De Telegraaf kloppen waarschijnlijk al lang niet meer op het moment dat het geld binnenkomt en besteed wordt voor hulpverlening."
Volgens De Telegraaf vinden enkele omroepen de bijdrage aan Israël te karig. De NPO laat donderdag weten niet over de verdeling van de gelden te gaan en verwijst naar Giro555.
Updates
De NPO brengt volgende week woensdag gedurende de hele dag op alle radio- en televisiezenders updates over de hulpactie van Giro555 voor het Midden-Oosten. In de avond zijn er op NPO 1, RTL en SBS twee langere updates over de actie, maar er komt geen groot programma rond de actie. Het is nog niet duidelijk wie de updates gaat presenteren, aldus de NPO.
Met de actiedag wil Giro555 aandacht vragen voor "alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten". Ook DPG Media en Mediahuis ondersteunen de actie. Volgens de organisaties hebben honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië dringend humanitaire hulp nodig om te overleven.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden