Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell zakt in lagere AEX na afschrijving op Russische bezittingen

Shell zakt in lagere AEX na afschrijving op Russische bezittingen

AMSTERDAM (ANP) - Shell werd donderdag lager gezet op de beurs in Amsterdam. Het olie- en gasconcern maakte bekend dat het een forse afschrijving doet op zijn bezittingen in Rusland. Shell wil Rusland verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De AEX sloot weer in de min na de stevige verliesbeurt van een dag eerder.

De Europese markten konden de weg omhoog niet vinden door de aanhoudende zorgen over de stijgende rentes. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de komende maanden met stappen van 0,5 procentpunt wil verhogen om de inflatie te bestrijden. Ook wil de Fed zijn enorme obligatiebezit gaan afbouwen.

Shell liet weten tussen de 4 en 5 miljard dollar af te schrijven op zijn activiteiten in Rusland en zakte 2,1 procent. Kort na de Russische invasie van Oekraïne maakte Shell al bekend zijn belangen in grote projecten voor de winning van olie en gas in Rusland te willen verkopen. Begin maart nam Shell ook de beslissing om te stoppen met zijn ongeveer vierhonderd tankstations in het land. Het bedrijf koopt geen Russische olie en gas meer.

Randstad

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 0,4 procent lager 716,53 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 1050,90 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent.

Randstad kampte met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. De uitzender was de grootste verliezer in de AEX met een min van 3,2 procent.

Adyen steeg 0,7 procent. Het betaalbedrijf liet weten samen met Apple te werken aan 'Tap to pay' voor de iPhone. Daarmee moet het voor Amerikaanse winkeliers later dit jaar mogelijk worden om contactloze betalingen te accepteren met een iPhone en een app.

Accell

Accell won 0,6 procent. Het consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR heeft officieel het overnamebod op de fietsenfabrikant gelanceerd. Beleggers kunnen hun stukken vanaf vrijdag aanmelden. De overname ter waarde van 1,6 miljard euro werd eerder dit jaar aangekondigd en moet voor de zomer worden afgerond.

De euro was 1,0899 dollar waard, tegen 1,0912 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 95,64 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 100,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Finse bouwer voor Lightyear schrapt bijna duizend banen

UUSIKAUPUNKI (ANP) - Het Finse bedrijf Valmet Automotive, dat de zonneauto's voor het Helmondse Lightyear zou bouwen, schrapt 940 banen. Dat is volgens de onderneming nodig omdat er te weinig bestellingen binnenkomen. In januari, toen de eerste reorganisatieplannen werden aangekondigd, ging de autobouwer nog uit van 630 banen. Sindsdien viel de geplande productie van de zonneauto Lightyear One weg door een faillissement.

1 uur geleden
Aegon lijdt 3 miljoen verlies bij redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Aegon lijdt waarschijnlijk 3 miljoen euro verlies bij de redding van Credit Suisse. Dat komt omdat achtergestelde obligaties van de noodlijdende Zwitserse bank, waarin het Nederlandse concern had geïnvesteerd, bij de reddingsactie in één klap waardeloos zijn gemaakt.

1 uur geleden
Overheid VS verlengt biedingstermijn voor omgevallen SVB

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid verlengt de periode voor biedingen op de juridische opvolger van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB), die Silicon Valley Bridge Bank wordt genoemd. Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is er veel interesse van meerdere partijen in een overname of een aankoop van banktegoeden en bezittingen bij de Californische bank. Er is meer tijd nodig om alle opties te bekijken om zo de beste uitkomst te krijgen, aldus de FDIC.

2 uur geleden
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. Topman Andy Jassy maakte de reorganisatie bekend in een e-mail aan het personeel die Amazon ook op de website plaatste. De nieuwe ontslagronde treft onder meer clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch.

2 uur geleden
Leveranciers gewaarschuwd om invloed op prijs in winkel

DEN HAAG (ANP) - Meerdere leveranciers hebben een waarschuwing gekregen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze probeerden invloed uit te oefenen op de prijzen die winkels vroegen voor hun producten. Dat mag niet, winkeliers moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze aan consumenten vragen.

2 uur geleden
Zwitserse pensioenfondsen denken aan rechtsgang om Credit Suisse

GENÈVE (ANP) - Een stichting die Zwitserse pensioenfondsen vertegenwoordigt denkt na over juridische stappen vanwege de overname van Credit Suisse door UBS. De Ethos Foundation, waarvan de leden flinke belangen hebben in beide Zwitserse banken, vindt dat de aandeelhouders wat te zeggen hadden moeten hebben over de overname. Ook denken zij dat er betere strategische opties waren voor Credit Suisse.

2 uur geleden
Regionale bank First Republic zakt op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank ging maandag opnieuw onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De bank uit Californië zakte ruim 18 procent nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de bank had verlaagd. De wankele regionale bank kreeg vorige week nog 30 miljard dollar op haar rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Volgens S&P zijn de problemen van de bank daarmee echter nog niet opgelost.

3 uur geleden