Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell zakt in lagere AEX na afschrijving op Russische bezittingen

Shell zakt in lagere AEX na afschrijving op Russische bezittingen

AMSTERDAM (ANP) - Shell werd donderdag lager gezet op de beurs in Amsterdam. Het olie- en gasconcern maakte bekend dat het een forse afschrijving doet op zijn bezittingen in Rusland. Shell wil Rusland verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De AEX sloot weer in de min na de stevige verliesbeurt van een dag eerder.

De Europese markten konden de weg omhoog niet vinden door de aanhoudende zorgen over de stijgende rentes. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de komende maanden met stappen van 0,5 procentpunt wil verhogen om de inflatie te bestrijden. Ook wil de Fed zijn enorme obligatiebezit gaan afbouwen.

Shell liet weten tussen de 4 en 5 miljard dollar af te schrijven op zijn activiteiten in Rusland en zakte 2,1 procent. Kort na de Russische invasie van Oekraïne maakte Shell al bekend zijn belangen in grote projecten voor de winning van olie en gas in Rusland te willen verkopen. Begin maart nam Shell ook de beslissing om te stoppen met zijn ongeveer vierhonderd tankstations in het land. Het bedrijf koopt geen Russische olie en gas meer.

Randstad

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 0,4 procent lager 716,53 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 1050,90 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent.

Randstad kampte met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. De uitzender was de grootste verliezer in de AEX met een min van 3,2 procent.

Adyen steeg 0,7 procent. Het betaalbedrijf liet weten samen met Apple te werken aan 'Tap to pay' voor de iPhone. Daarmee moet het voor Amerikaanse winkeliers later dit jaar mogelijk worden om contactloze betalingen te accepteren met een iPhone en een app.

Accell

Accell won 0,6 procent. Het consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR heeft officieel het overnamebod op de fietsenfabrikant gelanceerd. Beleggers kunnen hun stukken vanaf vrijdag aanmelden. De overname ter waarde van 1,6 miljard euro werd eerder dit jaar aangekondigd en moet voor de zomer worden afgerond.

De euro was 1,0899 dollar waard, tegen 1,0912 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 95,64 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 100,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs, na publicatie van de jaarcijfers. Topvrouw Herna Verhagen stelde dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk zullen blijven en verklaarde "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren. Ook pleit Verhagen voor een aanpassing van de postwet zodat het bedrijf minder vaak per week post hoeft te bezorgen.

35 minuten geleden
Klimaatactivisten blokkeren parkeergarages van ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

36 minuten geleden
Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

56 minuten geleden
PostNL wil aanpassing postwet om minder vaak post te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor jaarcijfers PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan het bedrijf had verwacht en stelde de verwachting voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij. Topvrouw Herna Verhagen verwacht dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk blijven en stelt "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren.

1 uur geleden
PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

2 uur geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Azië. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

2 uur geleden