Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell winnaar in lagere AEX na importverboden op Russische olie

Shell winnaar in lagere AEX na importverboden op Russische olie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van grootste bedrijven op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met een fors verlies gesloten, terwijl de graadmeter voor middelgrote bedrijven wel hoger eindigde. Shell vormde samen met financieel dienstverleners een select groepje winnaars in de hoofdindex. Het olie- en gasconcern kondigde aan volledig uit Rusland te vertrekken wegens de inval in Oekraïne, maar won aan waarde op het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de import van Russische olie willen verbieden.

Shell eindigde 2,4 procent hoger. Eerder op de dag stond het aandeel nog op een klein verlies. Een vat Brentolie werd bijna 7 procent duurder op 131,77 dollar en Amerikaanse olie steeg 6,8 procent in waarde tot 127,72 dollar per vat. Dat komt bovenop de forse prijsstijgingen van de afgelopen weken, als reactie op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Op andere grondstoffenmarkten was er sprake van grote nervositeit door economische sancties tegen Rusland. Nikkel, een belangrijk metaal voor batterijen en katalysatoren, werd in twee dagen 250 procent meer waard. De Londense beurs voor metalen schortte de handel in nikkel op door de recordstijging. Graan bereikte een recordprijs maar daalde vervolgens ook weer.

Chipbedrijven

De AEX-index verloor 1,8 procent tot 656,74 punten. Onder meer de chipbedrijven ASML en ASMI gingen onderuit, mogelijk door zorgen over oplopende rentes op de obligatiemarkten. Hun branchegenoot Besi was de sterkste daler in de AEX met een verlies van bijna 9 procent.

Aegon klom 0,7 procent. De verzekeraar zal geen nieuwe investeringen meer doen in bedrijven in Rusland en Belarus vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Aegon heeft momenteel nog voor 27 miljoen euro aan algemene beleggingen in Rusland uitstaan. Concurrent NN Group won meer dan 5 procent en in de MidKap steeg ABN AMRO 4,7 procent dankzij oplopende rentes.

Midkap

De MidKap won 1 procent tot 928,76 punten, met technologiebedrijf TKH (plus 5,2 procent) als grote winnaar. De onderneming boekte een hogere omzet en winst en behaalde de eigen doelstellingen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs behaalden een bescheiden winst.

In Londen zakte Greggs ruim 3 procent. De Britse bakkerijketen waarschuwde voor een negatieve impact op de winst dit jaar door de hogere energiekosten en grondstoffenprijzen. Adidas won 4,5 procent in Frankfurt. Het Duitse sportmerk sluit voorlopig zijn winkels en webshop in Rusland.

De euro was 1,0884 dollar waard, tegenover 1,0863 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Overwinning Jack Daniel’s bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel’s, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden. Zo luidt het oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof in een zaak die door de whiskymaker was aangespannen vanwege het speeltje met de naam ‘Bad Spaniels’.

33 minuten geleden
'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

2 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

3 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

3 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

4 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

5 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

5 uur geleden