Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell winnaar in lagere AEX na importverboden op Russische olie

Shell winnaar in lagere AEX na importverboden op Russische olie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van grootste bedrijven op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met een fors verlies gesloten, terwijl de graadmeter voor middelgrote bedrijven wel hoger eindigde. Shell vormde samen met financieel dienstverleners een select groepje winnaars in de hoofdindex. Het olie- en gasconcern kondigde aan volledig uit Rusland te vertrekken wegens de inval in Oekraïne, maar won aan waarde op het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de import van Russische olie willen verbieden.

Shell eindigde 2,4 procent hoger. Eerder op de dag stond het aandeel nog op een klein verlies. Een vat Brentolie werd bijna 7 procent duurder op 131,77 dollar en Amerikaanse olie steeg 6,8 procent in waarde tot 127,72 dollar per vat. Dat komt bovenop de forse prijsstijgingen van de afgelopen weken, als reactie op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Op andere grondstoffenmarkten was er sprake van grote nervositeit door economische sancties tegen Rusland. Nikkel, een belangrijk metaal voor batterijen en katalysatoren, werd in twee dagen 250 procent meer waard. De Londense beurs voor metalen schortte de handel in nikkel op door de recordstijging. Graan bereikte een recordprijs maar daalde vervolgens ook weer.

Chipbedrijven

De AEX-index verloor 1,8 procent tot 656,74 punten. Onder meer de chipbedrijven ASML en ASMI gingen onderuit, mogelijk door zorgen over oplopende rentes op de obligatiemarkten. Hun branchegenoot Besi was de sterkste daler in de AEX met een verlies van bijna 9 procent.

Aegon klom 0,7 procent. De verzekeraar zal geen nieuwe investeringen meer doen in bedrijven in Rusland en Belarus vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Aegon heeft momenteel nog voor 27 miljoen euro aan algemene beleggingen in Rusland uitstaan. Concurrent NN Group won meer dan 5 procent en in de MidKap steeg ABN AMRO 4,7 procent dankzij oplopende rentes.

Midkap

De MidKap won 1 procent tot 928,76 punten, met technologiebedrijf TKH (plus 5,2 procent) als grote winnaar. De onderneming boekte een hogere omzet en winst en behaalde de eigen doelstellingen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs behaalden een bescheiden winst.

In Londen zakte Greggs ruim 3 procent. De Britse bakkerijketen waarschuwde voor een negatieve impact op de winst dit jaar door de hogere energiekosten en grondstoffenprijzen. Adidas won 4,5 procent in Frankfurt. Het Duitse sportmerk sluit voorlopig zijn winkels en webshop in Rusland.

De euro was 1,0884 dollar waard, tegenover 1,0863 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Kikker Energie verhoogt tarieven toch niet zomaar

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijf Kikker Energie belooft na druk van de toezichthouder klanten met een vast contract niet zonder hun toestemming over te zetten naar een duurder contract. Brieven en e-mails die het bedrijf op 1 juli aan circa 13.000 klanten heeft verstuurd, worden ingetrokken.

33 minuten geleden
Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

1 uur geleden
Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

2 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

3 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

3 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

4 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

4 uur geleden