Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell wil naar Zuid-Afrikaanse Hoge Raad om booronderzoek

Shell wil naar Zuid-Afrikaanse Hoge Raad om booronderzoek

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell wil in cassatie gaan bij de Zuid-Afrikaanse Hoge Raad na een uitspraak van een lagere rechter. Die stelde dat het bedrijf geen booronderzoek mag doen voor de oostkust van Zuid-Afrika. Ook de Zuid-Afrikaanse energieminister Gwede Mantashne is het niet eens met de uitspraak en wil dat de hoogste rechter zich over de zaak buigt.

Shell kreeg de exploratierechten voor het gebied in 2014, maar zou pas vorig jaar beginnen met boren. Dat zou langs een stuk kust zijn waar geregeld walvissen zijn gespot. Daarom kwamen verscheidene mensen en organisaties in verzet. Het hooggerechtshof legde het seismisch onderzoek daarom vorig jaar stil.

Volgens de rechter was het onderzoek naar de milieueffecten van de werkzaamheden bijvoorbeeld niet meer in overeenstemming met nieuwe wetten en zou leven in de zee geschaad kunnen worden. Mantashne probeerde de exploratierechten van Shell vorig jaar nog te vernieuwen, maar dat blokkeerde de rechter.

Meer uit Financieel

Franse minister van Financiën waarschuwt voor financiële crisis

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwt dat de op een na grootste economie van de eurozone in een financiële crisis terecht dreigt te komen als extreemrechts de komende parlementsverkiezingen wint. De politieke onzekerheid in Frankrijk is flink toegenomen door de verrassende aankondiging van president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in het land uit te schrijven.

13 minuten geleden
Meerdere geïnteresseerden in overname failliet Scotch & Soda

HOOFDDORP (ANP) - Meerdere partijen hebben interesse getoond om de failliete kledingketen Scotch & Soda over te nemen. Dit meldt curator Michel Moeijes vrijdag, twee dagen na het faillissement. Het zijn er "een aantal, niet vreselijk veel", zegt hij.

39 minuten geleden
Stellantis overweegt minder stekkerauto's te maken in China

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Stellantis overweegt de productie van sommige elektrische automodellen van zijn Chinese partner Leapmotor te verplaatsen van China naar Europa. De mogelijke verschuiving is het gevolg van de hogere importheffing die de Europese Unie dreigt in te voeren op stekkerauto's uit China.

53 minuten geleden
Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

57 minuten geleden
EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

1 uur geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

2 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

2 uur geleden