Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell wil naar Zuid-Afrikaanse Hoge Raad om booronderzoek

Shell wil naar Zuid-Afrikaanse Hoge Raad om booronderzoek

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell wil in cassatie gaan bij de Zuid-Afrikaanse Hoge Raad na een uitspraak van een lagere rechter. Die stelde dat het bedrijf geen booronderzoek mag doen voor de oostkust van Zuid-Afrika. Ook de Zuid-Afrikaanse energieminister Gwede Mantashne is het niet eens met de uitspraak en wil dat de hoogste rechter zich over de zaak buigt.

Shell kreeg de exploratierechten voor het gebied in 2014, maar zou pas vorig jaar beginnen met boren. Dat zou langs een stuk kust zijn waar geregeld walvissen zijn gespot. Daarom kwamen verscheidene mensen en organisaties in verzet. Het hooggerechtshof legde het seismisch onderzoek daarom vorig jaar stil.

Volgens de rechter was het onderzoek naar de milieueffecten van de werkzaamheden bijvoorbeeld niet meer in overeenstemming met nieuwe wetten en zou leven in de zee geschaad kunnen worden. Mantashne probeerde de exploratierechten van Shell vorig jaar nog te vernieuwen, maar dat blokkeerde de rechter.

Meer uit Financieel

FT: Zwitserse justitie onderzoekt overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de door de staat gesteunde overname van bankconcern Credit Suisse door UBS Group, meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

15 minuten geleden
SonntagsZeitung: UBS schrapt wereldwijd 36.000 banen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse bankconcern UBS gaat zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent verminderen nadat de overname van zijn geplaagde branchegenoot Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd 36.000 banen worden geschrapt, meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

1 uur geleden
LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

1 uur geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

3 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

5 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

20 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

22 uur geleden