
Shell wil met nieuwe fabriek meer plastic recyclen
MOERDIJK (ANP) - Shell heeft op zijn terrein in Moerdijk een fabriek geopend die moet helpen meer plastic afval te recyclen tot nieuwe grondstoffen. Andere bedrijven leveren een olie die ze onder hoge temperatuur hebben gewonnen uit plastic afval. Shell zelf zuivert die zogeheten pyrolyseolie en vervolgens kan een andere installatie er basischemicaliën van produceren voor nieuwe plastics.
Pyrolyse maakt chemische recycling mogelijk. In tegenstelling tot "mechanische" recycling door plastic te wassen, te versnipperen en opnieuw te gebruiken, verandert plastic afval door pyrolyse op molecuulniveau. Dat maakt het volgens Shell mogelijk om meer voedselverpakkingen te recyclen die aan de hygiënevereisten voldoen. Dat vermindert uiteindelijk ook de behoefte aan fossiele aardolie als grondstof voor plastics.
Nu wordt nog maximaal 46 procent van het plastic afval gerecycled, de rest wordt verbrand. Volgens Shell kan de nieuwe installatie daar verandering in brengen.
Kritiek
"Moerdijk is de eerste locatie binnen Shell die pyrolyseolie op industriële schaal en met een innovatieve technologie inzet", zegt directeur Richard Zwinkels van het Shell Chemicals Park Moerdijk. Hij verwacht dat de nieuwe fabriek helpt "om een echt circulair systeem voor plastic van de grond te krijgen in de maatschappij".
Er is ook kritiek op pyrolyse. Zo stelt de Amerikaanse organisatie Beyond Plastics, die strijdt tegen plasticvervuiling, dat het chemisch recyclen van plastic via pyrolyse erg vervuilend is. Tegelijkertijd valt de hoeveelheid afval die met de technologie opnieuw kan worden gebruikt tegen, meldt Beyond Plastics. Emeritus hoogleraar Peter Rem van de TU Delft, gespecialiseerd in recycling, vult aan dat pyrolyse van relatief duur plastic tot nu toe nog een laagwaardig product maakte. Dat strookt niet met het idee van circulariteit.
Shell zelf erkende onlangs dat de mogelijkheden voor chemische recycling tegenvallen. Het doel om tot 2025 minstens 1 miljoen ton plastic afval via pyrolyse te verwerken in nieuwe producten is onhaalbaar gebleken, schreef het olie- en gasconcern in zijn duurzaamheidsrapport over vorig jaar. Een probleem is dat daarvoor goed gesorteerd plastic nodig is, dat ook nog is ontdaan van onder andere voedselresten. In dat sorteren moet nog veel worden geïnvesteerd. "Hier gaat ook veel tijd overheen", zegt een Shell-woordvoerder. "We zeggen niet dat we de totaaloplossing hebben, maar wel een stukje van de oplossing."
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
4 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
5 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
6 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
6 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
7 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
9 uur geleden