
Shell weer op vingers getikt om misleidende groene claims
AMSTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer in een halfjaar tijd is Shell berispt vanwege misleidende groene claims in een advertentie. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft twee burgers gelijk gegeven die klachten hadden ingediend over een krantenadvertentie waarin Shell stelde: "Wij maken miljoenen kilometers schoner." In een toelichting stond dat het bedrijf dat doet met groene waterstof voor bussen, trucks en auto's. De RCC heeft diverse problemen met de reclame.
Om te beginnen is de term 'groene waterstof' in dit geval misleidend, luidt het oordeel. Want de waterstof die Shell op een handvol plaatsen in Nederland verkoopt voor voertuigen, is een restproduct van chloorproductie. Via certificaten is de waterstof van het stempel 'groen' voorzien. Dat gebeurt wel vaker met groene energie, maar het is volgens de reclamewaakhond niet wat "de gemiddelde consument bij de aanduiding 'groene waterstof' zal verwachten".
Ook de aanduiding "miljoenen" is problematisch, omdat Shell op zitting niet voldoende hard heeft gemaakt hoeveel kilometers nu echt worden gereden op de bewuste waterstof. Volgens de commissie wekt Shell bovendien "de suggestie van een significante bijdrage, terwijl deze bijdrage in verhouding tot het geheel van gereden kilometers (op dit moment nog) gering is".
Afspraken
Shell voerde zelf aan dat twintig bussen nu opgeteld "ongeveer 2 miljoen kilometer" per jaar rijden op de waterstof waar het hier om gaat. Klager Jilt Sietsma bracht daar tegenin dat zelfs als dit klopt het om minder dan 0,5 procent van het totale aantal kilometers is dat bussen per jaar afleggen in Nederland. De commissie geeft hem gelijk. De reclame is in strijd met de afspraken waar adverteerders zich aan moeten houden, omdat de consument hiermee niet kan bepalen hoe groot de bijdrage aan een schoner milieu nu echt is.
"Het is heel goed dat Shell ook duurzame plannen heeft, maar ze hebben het niet over hun voortdurende investeringen in fossiele brandstoffen, die veel groter zijn", licht Sietsma zijn klacht toe. Hij vergelijkt het olie- en gasbedrijf met "een kettingroker die ook fruit gaat eten".
'Aanjagers energietransitie'
Shell laat weten dat het de uitspraak bestudeert. Het bedrijf voegt eraan toe: "Wij veranderen in een van de grootste aanjagers van de energietransitie in Nederland. Maar de energietransitie kan alleen slagen als heel Nederland verandert. Dus blijven we ons inspannen om Nederland enthousiast te krijgen voor schonere manieren om te verwarmen, vervoeren en produceren."
Eind augustus vond de RCC ook al een Shell-reclame misleidend. Die ging over het compenseren van CO2-uitstoot.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De hoofdgraadmeters op de aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met gemengde uitslagen de handelsdag uitgegaan. De elektrische autofabrikant Tesla eindigde 5,3 procent lager na de opgelaaide ruzie tussen topman Elon Musk en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft gedreigd om te bezuinigen op overheidsgeld voor Musks bedrijven.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiƫle vliegtuig Air Force One.
4 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Van alle caravans en kampeerauto's in ons land staan de meeste geregistreerd in de provincie Noord-Brabant.
5 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
5 uur geledenLIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
7 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
8 uur geleden