Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell verliest in lagere AEX door dalende olieprijzen

Shell verliest in lagere AEX door dalende olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasbedrijf Shell stond dinsdag bij de grootste verliezers in de Amsterdamse AEX-index. Oorzaak daarvan was de sterk dalende olieprijzen. Een bericht van de Iraakse overheid dat de export van olie niet in gevaar komt door de gewelddadige opstand in Bagdad stelde de markten gerust. Een vat Amerikaanse olie werd 5,4 procent goedkoper op 91,75 dollar. Brent-olie daalde ook 5,4 procent in waarde en werd voor 99,41 dollar per vat verhandeld.

Dat alles zorgde voor een daling van het aandeel Shell van 2,6 procent. Ook Europese branchegenoten als TotalEnergies (min 3,6 procent in Parijs), BP (min 1,9 procent in Londen), Eni (min 2,1 procent in Milaan) en Repsol (min 3,2 procent in Madrid) gingen met verliezen de dag uit.

De AEX als geheel speelde de eerdere winsten ook kwijt en sloot met een min van 1,2 procent op 690,31 punten. De MidKap ging eveneens 1,2 procent omlaag, tot 932,61 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,5 procent, die in Parijs en Londen leverden tot 0,9 procent in.

Universal Music Group

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam deed alleen Universal Music Group (min 3,3 procent) het slechter dan Shell. ING was de grootste stijger met een plus van 1,4 procent. Ook chipbedrijf Besi won (plus 0,9 procent) maar branchegenoten ASMI en ASML verloren tot 2,6 procent. Eerder op de dag hadden die chipbedrijven nog een opleving na de verliesbeurt van een dag eerder.

Adyen verloor 0,2 procent. De betalingsverwerker maakte bekend de Amerikaanse uitbater van dierenspeciaalzaken Pet Supplies Plus als klant binnen te hebben gehaald. Philips moest een terugroepactie voor bepaalde beademingsapparaten uitbreiden en daalde 0,4 procent. Het gaat om andere producten dan de slaapapneu-apparaten die voor veel grotere problemen zorgen voor Philips.

Alfen

In de MidKap klom energiespecialist Alfen 0,4 procent na het binnenslepen van een grote opdracht in Zweden. Bij de kleinere bedrijven steeg NX Filtration 0,4 procent. De Enschedese producent van waterzuiveringstechnologie zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar groeien.

In Parijs daalde Engie 0,7 procent. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gasleveringen aan het Franse energiebedrijf verminderd. Engie heeft naar eigen zeggen echter genoeg gas om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0016 dollar.

Meer uit Financieel

CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street na nieuws over duurdere abonnementen

NEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geƫindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.

2 uur geleden
Actiedag vakbonden legt donderdag groot deel ov in Vlaanderen plat

MECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.

3 uur geleden
Brussel: houd moderne chip, AI, quantum- en biotech weg bij China

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieƫn uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.

3 uur geleden
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

6 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

6 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

7 uur geleden