Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell sterkste stijger in AEX, geholpen door hogere olieprijs

Shell sterkste stijger in AEX, geholpen door hogere olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - Shell was woensdag de sterkste stijger in de AEX-index op Beursplein 5. Het olie- en gasconcern profiteerde van de hogere olieprijzen. Zo moest voor een vat Brentolie uit de Noordzee voor het eerst sinds oktober 2014 meer dan 90 dollar worden betaald. De olieprijzen zitten in de lift sinds olieagentschap IEA schreef dat de oliemarkt krapper is dan voorzien. Daarop werden de verwachtingen voor de vraag naar boven toe bijgesteld. Verder stonden luchtvaart- en reisfondsen op de Europese beurzen bij de winnaars vanwege optimisme over het herstel van het toerisme.

Shell sloot met een winst van 5,8 procent. Daarmee hield het concern Universal Music Group (UMG) net voor zich. Het platenlabel won 5,7 procent aan beurswaarde. Verzorgings- en levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij in de leidende index met een verlies van 2,4 procent. De AEX-index sloot uiteindelijk 1,7 procent hoger op 752,43 punten. De MidKap sloot met een winst van 2,4 procent op 1046,76 punten.

Op andere beurzen in Europa was het sentiment ook positief. Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 2,2 procent. Beleggers keken ook uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Het besluit, dat pas na sluiting van de Europese markten wordt bekendgemaakt, houdt de beurzen al weken in de greep. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente nu nog ongewijzigd laten, maar beleggers hopen op meer duidelijkheid over wanneer de Fed de rente zal gaan verhogen.

Air France-KLM

Air France-KLM won bij de middelgrote fondsen in Amsterdam bijna 4 procent na berichten dat EU-landen vanaf februari geen extra test of quarantaine meer vragen van reizigers met een Europese coronareispas. IAG, het moederbedrijf van British Airways, won 7,5 procent in Londen en in Frankfurt dikte Lufthansa ruim 5 procent aan. Ook reisorganisatie TUI en hotelketen Accor gingen flink vooruit.

Avantium steeg bij de kleinere fondsen op het Damrak 8,5 procent. De aandeelhouders van het chemiebedrijf zijn akkoord gegaan met de plannen voor de langverwachte bioplasticfabriek in Delfzijl. In de fabriek zal op grote schaal plastic worden gemaakt op basis van suiker in plaats van aardolie.

De euro was 1,1280 dollar waard, gelijk aan een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 87,75 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder op 90,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

2 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

3 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

5 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

5 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

6 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

6 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

7 uur geleden