Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell sterkste daler in AEX-index na verdere prijsval olie

Shell sterkste daler in AEX-index na verdere prijsval olie

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was woensdag de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam. Het fonds verloor 2,9 procent van zijn beurswaarde in het kielzog van de gedaalde olieprijzen. Brentolie zakte woensdag voor het eerst sinds begin februari tot onder de 90 dollar per vat. De vrees voor een economische recessie en dus een afnemende vraag naar ruwe olie ligt aan de basis van de prijsval.

Een vat Amerikaanse olie was bij de slotbel 4,3 procent goedkoper op 83,13 dollar per vat. Brentolie kostte 3,8 procent minder, op 89,29 dollar. Ook de gasprijs zakte woensdag verder. Op de Amsterdamse gasmarkt, die bepalend is voor de Europese markt, daalde de gasprijs tegen het slot van de handelssessie tot 212 euro per megawattuur. Dat is flink minder dan de piek van bijna 350 euro eind augustus.

Naast Shell stonden ook andere Europese energiefondsen bij de verliezers. In Londen verloor BP ruim 2 procent. TotalEnergies deed het in Parijs met een verlies van bijna 4 procent niet veel beter. Ook het Italiaanse Eni en het Spaanse Repsol sloten de sessie in mineur.

De AEX-index in Amsterdam sloot, mede door de koersval van Shell, met een verlies van 0,6 procent op 671,27 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 916,24 punten. Fondsen als bodemonderzoeker Fugro en tankopslagbedrijf Vopak, die ook actief zijn in de oliemarkt stonden bij de middelgrote fondsen bij de sterkste zakkers. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen daalde 0,8 procent.

Philips steeg 0,5 procent in de AEX. Beleggers verwerkten de oproep van het zorgtechnologieconcern aan mensen met een pacemaker, neurostimulator of een interne defibrillator om geen slaapapneumasker met magneetsluiting meer te gebruiken. Philips benadrukte daarbij dat de kans op een mogelijke gevaarlijke reactie van implantaten op de magneetsluiting "heel klein" is. Het bedrijf houdt dan ook geen terugroepactie en er zijn met de oproep ook geen grote kosten gemoeid.

Beleggers waren verder terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat donderdag op het programma staat. De ECB zal de rente dan naar verwachting opnieuw verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Hogere rentetarieven zetten echter ook een rem op de economie, waarmee de kans op een recessie toeneemt.

De euro was 0,9942 dollar waard tegen 0,9911 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

3 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

3 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

3 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

5 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

6 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

7 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

7 uur geleden