Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell stapt definitief uit groot Russisch lng- en olieproject

Shell stapt definitief uit groot Russisch lng- en olieproject

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zal geen belang nemen in het grote Russische olie- en gasproject Sakhalin-2 waarvan het bedrijf eerder mede-eigenaar was. De Russische president Vladimir Poetin bepaalde deze zomer per decreet dat alle rechten in het winningsproject voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en olie overgingen naar een nieuwe Russische onderneming. Shell blijft nu met lege handen achter na de ingreep van het Kremlin.

Voorheen bezat Shell 27,5 procent van Sakhalin-2, maar het bedrijf schreef dit belang al volledig af. Dat kostte het Britse olie- en gasbedrijf 1,6 miljard dollar. Shell heeft volgens oude contracten nog wel recht op lng dat door Sakhalin-2 wordt geproduceerd. Het bedrijf zegt op dat vlak de "opties in lijn met relevante juridische vereisten en overeenkomsten" te bestuderen.

Shell maakte vlak na de Russische inval in Oekraïne bekend volledig te vertrekken uit Rusland. Sakhalin-2 was naast Shell ook deels in handen van de Japanse concerns Mitsubishi en Mitsui. Gazprom was voor meer dan de helft eigenaar. Mitsui kreeg eerder deze week toestemming van de Russische regering om een belang van 12,5 procent te nemen in de nieuwe eigenaar van het project, Sakhalin Energy.

Het meeste gas van Sakhalin-2 gaat naar Japan, dat sterk afhankelijk is van Rusland voor zijn energievoorziening. De Japanners hebben ook aangegeven hun belangen in het gasproject te willen behouden. Zuid-Korea en Taiwan zijn ook belangrijke afnemers van Sakhalin-2.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim in het derde kwartaal weer gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.

19 minuten geleden
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

19 minuten geleden
Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

2 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

2 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

5 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

5 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

6 uur geleden