Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell profiteert waarschijnlijk flink van hoge olieprijzen

Shell profiteert waarschijnlijk flink van hoge olieprijzen

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell zal in het derde kwartaal waarschijnlijk flink hebben geprofiteerd van de hoge olieprijzen. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft naar verwachting een miljardenwinst behaald. Later op de dag opent Shell de boeken over de afgelopen periode.

Volgens een consensus van analistenschattingen komt de onderliggende winst van Shell uit op 5,3 miljard dollar, omgerekend 4,6 miljard euro. In 2020 leed Shell nog miljardenverliezen omdat de olieprijzen waren ingestort door de coronapandemie. Maar vanwege het economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar olie weer sterk toegenomen, waardoor de prijzen worden aangejaagd. De olieprijzen hebben nu de hoogste niveaus in jaren bereikt. Ook de dure gasprijzen zijn positief voor Shell, net als de hogere prijzen voor chemicali├źn.

Overigens heeft Shell wel gewaarschuwd dat de orkaan Ida die in augustus het zuiden van de Verenigde Staten trof een negatieve impact op de winstgevendheid van circa 400 miljoen dollar zal hebben. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam door Ida tijdelijk stil te liggen. Daarnaast sloot Shell in september een deal om voor 9,5 miljard dollar aan bezittingen in de VS te verkopen aan branchegenoot ConocoPhillips.

Verder zal er aandacht zijn voor opmerkingen van Shell over de huidige energiecrisis in Europa. Zo is Shell betrokken bij de gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. De pijplijn is klaar, maar wacht nog op formele goedkeuring om in gebruik te worden genomen. Nord Stream 2 kan mogelijk helpen om de hoge gasprijzen in Europa tegen te gaan als Rusland aardgas via de pijplijn gaat leveren.

Tevens gaat de belangstelling uit naar de inspanningen van Shell om de uitstoot te verlagen. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, aldus de rechters. Shell gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economie├źn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

18 minuten geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

44 minuten geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

53 minuten geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

2 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

2 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

2 uur geleden