Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell profiteert waarschijnlijk flink van hoge olieprijzen

Shell profiteert waarschijnlijk flink van hoge olieprijzen

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell zal in het derde kwartaal waarschijnlijk flink hebben geprofiteerd van de hoge olieprijzen. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft naar verwachting een miljardenwinst behaald. Later op de dag opent Shell de boeken over de afgelopen periode.

Volgens een consensus van analistenschattingen komt de onderliggende winst van Shell uit op 5,3 miljard dollar, omgerekend 4,6 miljard euro. In 2020 leed Shell nog miljardenverliezen omdat de olieprijzen waren ingestort door de coronapandemie. Maar vanwege het economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar olie weer sterk toegenomen, waardoor de prijzen worden aangejaagd. De olieprijzen hebben nu de hoogste niveaus in jaren bereikt. Ook de dure gasprijzen zijn positief voor Shell, net als de hogere prijzen voor chemicaliën.

Overigens heeft Shell wel gewaarschuwd dat de orkaan Ida die in augustus het zuiden van de Verenigde Staten trof een negatieve impact op de winstgevendheid van circa 400 miljoen dollar zal hebben. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam door Ida tijdelijk stil te liggen. Daarnaast sloot Shell in september een deal om voor 9,5 miljard dollar aan bezittingen in de VS te verkopen aan branchegenoot ConocoPhillips.

Verder zal er aandacht zijn voor opmerkingen van Shell over de huidige energiecrisis in Europa. Zo is Shell betrokken bij de gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. De pijplijn is klaar, maar wacht nog op formele goedkeuring om in gebruik te worden genomen. Nord Stream 2 kan mogelijk helpen om de hoge gasprijzen in Europa tegen te gaan als Rusland aardgas via de pijplijn gaat leveren.

Tevens gaat de belangstelling uit naar de inspanningen van Shell om de uitstoot te verlagen. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, aldus de rechters. Shell gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

1 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

2 uur geleden
Storing bij internetbankieren ING voorbij

AMSTERDAM (ANP) - De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. De oorzaak van de technische problemen is nog onbekend, laat een woordvoerster van de bank weten.

2 uur geleden
Topman UBS: pijnlijke besluiten na overname Credit Suisse

BERN (ANP/RTR) - Topman Sergio Ermotti van de Zwitserse bank UBS heeft vrijdag gewaarschuwd voor "pijnlijke" besluiten op het gebied van werkgelegenheid na de overname van branchegenoot Credit Suisse. Credit Suisse werd in maart van de ondergang gered door UBS onder grote druk van de Zwitserse overheid.

2 uur geleden
Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.

3 uur geleden
Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

UTRECHT (ANP) - Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriële en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.

3 uur geleden
Heineken haalt posters weg omdat modellen te jong lijken

AMSTERDAM (ANP) - Heineken haalt verspreid over het land posters weg waarmee reclame werd gemaakt voor Heineken Silver. Dat doet de brouwer na klachten dat de modellen op de posters te jong lijken.

4 uur geleden