Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell profiteert waarschijnlijk flink van hoge olieprijzen

Shell profiteert waarschijnlijk flink van hoge olieprijzen

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell zal in het derde kwartaal waarschijnlijk flink hebben geprofiteerd van de hoge olieprijzen. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft naar verwachting een miljardenwinst behaald. Later op de dag opent Shell de boeken over de afgelopen periode.

Volgens een consensus van analistenschattingen komt de onderliggende winst van Shell uit op 5,3 miljard dollar, omgerekend 4,6 miljard euro. In 2020 leed Shell nog miljardenverliezen omdat de olieprijzen waren ingestort door de coronapandemie. Maar vanwege het economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar olie weer sterk toegenomen, waardoor de prijzen worden aangejaagd. De olieprijzen hebben nu de hoogste niveaus in jaren bereikt. Ook de dure gasprijzen zijn positief voor Shell, net als de hogere prijzen voor chemicaliën.

Overigens heeft Shell wel gewaarschuwd dat de orkaan Ida die in augustus het zuiden van de Verenigde Staten trof een negatieve impact op de winstgevendheid van circa 400 miljoen dollar zal hebben. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam door Ida tijdelijk stil te liggen. Daarnaast sloot Shell in september een deal om voor 9,5 miljard dollar aan bezittingen in de VS te verkopen aan branchegenoot ConocoPhillips.

Energiecrisis

Verder zal er aandacht zijn voor opmerkingen van Shell over de huidige energiecrisis in Europa. Zo is Shell betrokken bij de gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. De pijplijn is klaar, maar wacht nog op formele goedkeuring om in gebruik te worden genomen. Nord Stream 2 kan mogelijk helpen om de hoge gasprijzen in Europa tegen te gaan als Rusland aardgas via de pijplijn gaat leveren.

Tevens gaat de belangstelling uit naar de inspanningen van Shell om de uitstoot te verlagen. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, aldus de rechters. Shell gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

2 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

6 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

23 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden