Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Shell op ramkoers met wereldwijde klimaatdoelen’

‘Shell op ramkoers met wereldwijde klimaatdoelen’

DEN HAAG (ANP) - De rechter moet Shell dwingen zijn CO2-uitstoot te verminderen, omdat het bedrijf "op ramkoers" ligt met de mondiale klimaatdoelstellingen, betoogt advocaat Roger Cox dinsdag namens Milieudefensie en andere eisers voor de rechtbank in Den Haag. "Royal Dutch Shell stoot substantieel meer uit dan alle andere Nederlandse bedrijven en burgers bij elkaar", schetst de advocaat in zijn openingspleidooi.

Omdat het olie- en gasconcern door de fossiele brandstoffen die het verkoopt zo’n grote bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen, draagt het volgens de eisers een "bijzondere verantwoordelijkheid". Shell moet zich houden aan de gevarengrens die internationaal is vastgesteld, stelt Cox. En dat is het streven uit het klimaatakkoord van Parijs om de uitstoot zodanig terug te dringen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot maximaal 1,5 graden.

De eisers vinden dat de rechtbank Shell moet dwingen tot maatregelen tegen klimaatverandering, net zoals de Hoge Raad eind vorig jaar de Nederlandse staat verplichtte tot meer actie.

Gevaarzettend beleid

Shell onderschrijft dat klimaatverandering gevaarlijk is en heeft zelf ook doelstellingen geformuleerd om de CO2-uitstoot die de producten van het bedrijf veroorzaken te verminderen. Wat Shell betreft moet de opwarming van de aarde worden tegengegaan met internationale afspraken en niet met rechtszaken.

Cox noemt het beleid van de multinational echter "buitengewoon gevaarzettend en desastreus". Terwijl internationaal is afgesproken dat de CO2-uitstoot de komende jaren al fors omlaag moet, investeert Shell nog volop in de winning van olie en gas. Daarmee handelt de multinational volgens de eisers niet alleen in strijd met zorgvuldigheidsprincipes, maar zelfs met de mensenrechten.

Lobbywerk

De advocaat van Milieudefensie schetst hoe Shell zich met lobbywerk en marketing inspant om zijn imago als maatschappelijk verantwoord bedrijf hoog te houden. Dat begint al op jonge leeftijd, aldus Cox, die verwijst naar een samenwerking die het bedrijf enkele jaren met speelgoedfabrikant Lego had. Volgens de raadsman gebruikt Shell het opgebouwde vertrouwen om de samenleving "op het verkeerde been te zetten" over klimaatverandering.

Shell zet onder meer in op vermindering van de zogenoemde CO2-intensiteit van de producten die het op de markt brengt. De eisers vinden dat het bedrijf de uitstoot die het veroorzaakt in absolute zin fors moet verminderen: met zeker 45 procent in 2030.

Energietransitie

Als bedrijven met de omvang van Shell in de "cruciale" komende tien jaar niet genoeg meewerken aan een overgang naar duurzamere energie, is het volgens Milieudefensie "evident onmogelijk" om de klimaatdoelen te halen. "Maar het omgekeerde geldt ook", aldus Cox. Bedrijven als Shell zouden het verschil kunnen maken in de energietransitie, stelt hij namens de eisers.

Diverse organisaties, waaronder Greenpeace en de Waddenvereniging, zijn mede-eiser in de zaak, net als meer dan 17.000 burgers.

Meer uit Binnenland

Politie: te weinig oog voor humanitaire situatie Ter Apel in 2022

GRONINGEN (ANP) - De politie erkent dat het in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te veel gefocust was op de veiligheid en te weinig oog had voor de humanitaire situatie van asielzoekers daar. Dat laat politiechef Noord-Nederland Martin Sitalsing weten na publicatie van het kritische rapport van de Nationale ombudsman over het optreden van de overheid destijds.

53 minuten geleden
Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Het was al de verwachting dat de Kaagbaan donderdagavond weer in gebruik zou worden genomen. Volgens Schiphol had de hoeveelheid regen van de afgelopen periode weliswaar "impact" op de planning, maar is die planning uiteindelijk wel gehaald.

1 uur geleden
Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is donderdag "beduidend drukker dan normaal", laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het "behoorlijk druk" op de Nederlandse wegen. Eerder deze week zei de verkeersdienst al donderdag en vrijdag een flinke avondspits te verwachten door de meivakantie die dan voor veel mensen begint.

2 uur geleden
Nederlandse mariniers gewond bij parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Twee Nederlandse mariniers zijn donderdag gewond geraakt tijdens hun parachutesprong in België. Eén militair raakte gewond geraakt toen hij met zijn parachute verstrengeld raakte met die van een collega, meldt Defensie. De gewonde militair is naar het ziekenhuis gebracht; de ander was niet gewond. Een andere marinier liep lichte verwondingen toen hij verkeerd terechtkwam bij zijn landing. Defensie wil niks kwijt over de verwondingen, maar stelt dat de betrokkenen goed aanspreekbaar zijn.

2 uur geleden
Universiteit Leiden wil hoogleraar ontslaan om ongewenst gedrag

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens "langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag". De academicus zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit zou hebben geleid tot een angstcultuur onder medewerkers. De universiteit stapt naar de kantonrechter om het contract van de hoogleraar zo snel mogelijk te laten ontbinden.

2 uur geleden
Rotterdam wil halt aan toename overlastgevende buitenslapers

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met een plan van aanpak van het college van B en W om het aantal overlastgevende buitenslapers in de stad te verminderen. Volgens het Rotterdamse stadsbestuur is de overlast van dak- en thuislozen in de stad "helaas onmiskenbaar toegenomen," en is "de leefbaarheid in het geding" op sommige plekken in de stad.

2 uur geleden
OM: weken nodig voor besluit over aangifte tegen Johan Derksen

UTRECHT (ANP) - Het duurt zeker enkele weken voordat het Openbaar Ministerie de aangifte heeft beoordeeld van Tûmba tegen Johan Derksen. Het Friese meldpunt en kenniscentrum deed aangifte van belediging en discriminatie na uitspraken van Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop. Het OM heeft de aangifte ontvangen en kijkt nu of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, laat een woordvoerder donderdag weten.

3 uur geleden