Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell onderuit in groene AEX-index

Shell onderuit in groene AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten. In de leidende AEX-index ging Shell in de uitverkoop. De olie- en gasreus ging in het kielzog van sterk gedaalde olieprijzen omlaag. Vooral de impact van het nieuwe coronavirus zet de prijzen onder druk. Sowieso blijft het virus de gemoederen bezighouden, zeker nadat in China de handel werd hervat na de verlengde vakantieperiode.

De AEX-index sloot de sessie 0,5 procent in de plus op 592,36 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 915,64 punten. Londen, Frankfurt en Parijs klommen tot 0,7 procent. In Shanghai en Shenzhen kelderen de beurzen rond de 8 procent. De Chinese centrale bank pompte miljarden in de markt om de koersval te verzachten.

Shell verloor op het Damrak 2,5 procent aan beurswaarde. Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese vraag naar olie met een vijfde is gedaald vanwege het virus en dan vooral door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding ervan te beteugelen. Ook het Franse Total (min 0,9 procent) en het Britse BP (min 0,9 procent) leverden in.

Olieprijzen

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 50,35 dollar. Brentolie werd 3,3 procent goedkoper op 54,78 dollar per vat.

Sterkste stijger in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een winst van 3,5 procent. Een duidelijke reden voor de stijging was niet direct te vinden. Wel werd bekend dat de Amerikaanse samenwerkingspartner Gilead Sciences een experimenteel middel tegen ebola gaat inzetten bij testen ter bestrijding van het coronavirus.

Ryanair

Betaalbedrijf Adyen klom 2,6 procent na overnamenieuws in de sector. Betalingsdienstverlener Worldline (plus 0,5 procent) koopt zijn eveneens Franse branchegenoot Ingenico (plus 17,2 procent) voor 7,8 miljard euro.

Ryanair steeg dik 6 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter vervoerde afgelopen kwartaal meer passagiers en verwacht ook in de komende tijd meer Europese passagiers te voeren doordat mensen verre bestemmingen vermijden vanwege het coronavirus. Julius Bär daalde 3,3 procent in Zürich. De Zwitserse bank schrapt driehonderd banen na tegenvallende resultaten.

De euro was 1,1060 dollar waard tegen 1,1082 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

9 minuten geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

8 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

8 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

10 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

12 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

14 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden