Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell onderaan in licht hogere AEX, Just Eat Takeaway aan kop

Shell onderaan in licht hogere AEX, Just Eat Takeaway aan kop

AMSTERDAM (ANP) - Shell was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak. Het olie- gasconcern wist een dag eerder nog te profiteren van de opmars van de olieprijzen, die volgde op het besluit van oliekartel OPEC om de productie te verlagen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stond bij de winnaars. Analisten van Berenberg haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun verkooplijst.

De stemming op de beurzen bleef echter terughoudend door de energiecrisis in Europa. De kans op een recessie in Duitsland is toegenomen doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gasleveringen aan het land via de Nord Stream 1-pijpleiding voor onbepaalde tijd heeft stilgelegd vanwege onderhoud. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, is sterk afhankelijk van Russisch gas. Volgens Gazprom kunnen de gasleveringen pas worden hervat als het Duitse Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. De Europese gasprijs ging dinsdag weer stevig omlaag na de flinke opmars een dag eerder.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 676,78 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 920,80 punten. De beurs in Parijs won 0,3 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,9 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse fabrieksorders in juli.

Just Eat Takeaway

De Londense FTSE won 0,2 procent. De nieuwe Britse premier Liz Truss wil tot 130 miljard pond (151 miljard euro) uittrekken om huishoudens te helpen met de stijgende energierekening. Ook wil Truss bedrijven steunen die kampen met hoge energiekosten.

Naast Just Eat Takeaway (plus 3,5 procent) stonden verfconcern AkzoNobel en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield in de kopgroep van de AEX, met plussen van 2,8 en 1,6 procent. Shell (min 2,1 procent) en techinvesteerder Prosus (min 0,4 procent) waren de enige dalers.

Volkswagen

In de MidKap klom AMG 0,8 procent. De metalenspecialist heeft een driejarige overeenkomst gesloten voor de levering van lithiumhydroxide, dat gebruikt wordt voor batterijen, aan het Zuid-Koreaanse EcoPro.

Volkswagen steeg 2,7 procent in Frankfurt. Het Duitse autoconcern zet de plannen van een beursgang van het sportwagenmerk Porsche door ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Porsche zal naar verwachting eind deze maand of begin oktober een eigen notering moeten krijgen. De beursgang zou een van de grootste ooit kunnen worden in Europa.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9956 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 87,17 dollar per vat. Brentolie kostte 2,3 procent minder op 93,52 dollar.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

13 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden