Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell onderaan in AEX, biotechnoloog Galapagos wint op Damrak

Shell onderaan in AEX, biotechnoloog Galapagos wint op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam is vrijdag een fractie hoger gesloten, na de forse koerswinst een dag eerder. Olie- en gasconcern Shell was de grootste daler in de hoofdindex na de stevige stijging van het aandeel op donderdag. Verder was biotechnoloog Galapagos een opvallende winnaar op het Damrak dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.

De AEX eindigde licht hoger op 736,31 punten. De hoofdgraadmeter sprong een dag eerder nog 1,9 procent omhoog in de nasleep van het besluit van de Amerikaanse centrale bank om opnieuw de rente onveranderd te laten. De MidKap klom 2,1 procent tot 829,74 punten, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van meer dan 3 procent een dag eerder. De DAX in Frankfurt kreeg er 0,3 procent bij, maar de beurzen in Parijs en Londen daalden tot 0,4 procent.

Shell bungelde onderaan de AEX met een min van 3,8 procent. Het bedrijf steeg donderdag nog bijna 4 procent na bekendmaking van kwartaalcijfers en een aandeleninkoopprogramma. ING toonde juist herstel van het verlies op de voorgaande dag vanwege tegenvallende cijfers van de bank. ING won nu 4 procent. Betalingsverwerker Adyen was de sterkste stijger in de hoofdindex met een plus van 6,4 procent.

Brunel

Galapagos werd 7,8 procent hoger gezet in de MidKap. De biotechnoloog verklaarde in een handelsbericht onder meer het derde kwartaal te hebben afgesloten met een solide kaspositie.

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 waren detacheerder Brunel en funderingsspecialist Sif stevige dalers met minnen tot ruim 10 procent. Beleggers reageerden negatief op hun resultaten. Veevoerbedrijf ForFarmers opende eveneens de boeken en verloor daarop 0,6 procent aan waarde.

Koersval

In Kopenhagen moest A.P. Møller-Maersk het ontgelden met een koersval van 17 procent. De Deense containerrederij en vrachtvervoerder gaat wereldwijd minstens 10.000 banen schrappen vanwege uitdagende marktomstandigheden. BMW won 2 procent in Frankfurt na resultaten van de Duitse autofabrikant.

De euro was 1,0738 dollar waard, tegen 1,0613 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 81,17 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 85,58 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Winst Amazon verdrievoudigd

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Webwinkel- en technologieconcern Amazon heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien verdrievoudigen tot 10,4 miljard dollar, omgerekend 9,8 miljard euro. De resultaten werden gestuwd door hogere onlineverkopen, clouddiensten en advertentie-inkomsten, werd dinsdag bekend.

38 minuten geleden
Cannabisbedrijven knallen omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Aandelen van cannabisbedrijven gingen dinsdag hard omhoog op Wall Street, na berichten dat de Amerikaanse overheid cannabis als minder risicovol gaat beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico.

1 uur geleden
Oprichter Binance moet vier maanden de cel in

NEW YORK (ANP/RTR) - De oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance moet van een Amerikaanse rechter vier maanden de gevangenis in voor onder meer het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een celstraf geëist van drie jaar.

1 uur geleden
Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

5 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

5 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

6 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

7 uur geleden