Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell neemt aanbevelingen Reclame Code mee aankomend jaar

Shell neemt aanbevelingen Reclame Code mee aankomend jaar

DEN HAAG (ANP) - Shell heeft goede voornemens om de reclames voor volgend jaar in lijn te brengen met de reclamecode, nadat het bedrijf vijf aanbevelingen kreeg van de Reclame Code Commissie dit jaar. "We nemen de aanbevelingen heel serieus en houden hier in het volgende jaar ook zeker rekening mee in onze campagnes", aldus een woordvoerster van de oliemaatschappij.

De commissie heeft de multinational in 2022 zeker vijf keer aanbevolen "niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken", vanwege reclames op de radio, in de krant of op de website. Zo beweerde Shell op de radio onder meer "één van de grootste aanjagers van de energietransitie in Nederland" te zijn. In een aantal kranten stond hetzelfde.

Op de website prees Shell CO2-compensatie aan met de slogan: "Maak het verschil. Compenseer CO2". Ook dit was volgens de RCC een misleidende milieuclaim, aangezien de compensatie niet gegarandeerd de volledige klimaatschade ongedaan maakt van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Shell liet ook weten het deels oneens te zijn met de commissie. Zo vindt de multinational dat de gemiddelde Nederlandse consument weet dat met CO2-compensatie niet alle nadelige gevolgen voor het klimaat worden weggenomen. Wel kan compensatie volgens Shell een zinvolle bijdrage leveren aan het beperken van het effect van CO2-uitstoot. Daardoor vindt het bedrijf dat de advertenties voor compensatie niet misleidend waren.

De organisatie Reclame Fossielvrij zegt dat alle reclames van de fossiele industrie misleidend zijn. "Geen van allen noemen ze de schade die olie en gas veroorzaken, terwijl dit de hoofdmoot van het verdienmodel van Shell is", zegt een woordvoerster. "Ook als Shell aankomend jaar beter oplet met de campagnes blijven de reclames het idee geven dat het bedrijf oké is." De organisatie pleit voor een algeheel verbod op fossiele reclames.

Meer uit Financieel

Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

38 minuten geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

2 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

2 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

2 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

2 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

3 uur geleden
Adviesgroep: aantal private leasecontracten neemt verder toe

APELDOORN (ANP) - De populariteit van private leasecontracten voor auto's neemt steeds verder toe. Zo steeg het aantal leasecontracten van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.

3 uur geleden