
Shell moet schadevergoeding betalen aan Nigeriaanse boeren
DEN HAAG (ANP) - De Nigeriaanse tak van Shell moet enkele boeren uit het Afrikaanse land een schadevergoeding betalen. Het bedrijf is aansprakelijk voor twee olielekkages. De hoogte van het bedrag moet later worden bepaald, oordeelde het gerechtshof in Den Haag vrijdag.
In 2004 ontstond een olielek bij het dorp Goi in Nigeria. Daarbij kwam ongeveer 24.000 liter ruwe olie vrij en raakte een gebied van meer dan vijftig voetbalvelden besmeurd. Het tweede lek was in juni 2005 bij het dorp Oruma. Toen stroomde ongeveer 64.000 liter olie over een gebied van ongeveer tien voetbalvelden.
In het geval van sabotage is Shell onder Nigeriaans recht niet aansprakelijk voor de gevolgen. Deskundigen zeiden tegen het hof dat sabotage weliswaar de meest waarschijnlijke oorzaak is, maar dat dit niet onomstotelijk is bewezen. Daarom stelt het hof Shell Nigeria aansprakelijk.
Shell blijft erbij dat de lekkages waarvoor het nu een schadevergoeding moet betalen het gevolg waren van sabotage. "In 2019 waren 95 procent van de olielekkages in de Niger Delta het gevolg van criminele handelingen. Toch ruimen we altijd de vervuiling op", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Shell gaat "de complexe uitspraak bestuderen".
Geen uitspraak over ander lek
Over een derde claim deed het hof geen uitspraak. Die zaak gaat over lekkages uit 2006 en 2007, waarbij 100.000 liter olie vrijkwam in de buurt van het dorp Ikot Ada Udo. Die lekken ontstonden door sabotage, maar het hof wil nog weten hoe groot de schade is en of Shell genoeg heeft gedaan om de vervuiling op te ruimen. Die zaak gaat in april verder.
In eerste aanleg, in 2013, kreeg een van de boeren gelijk van de rechtbank. De eisen van de anderen werden afgewezen. Beide kampen tekenden beroep aan.
De Nigeriaanse boeren werden in hun zaak bijgestaan door Milieudefensie. Ze hadden niet alleen Shell Nigeria aansprakelijk gesteld, maar ook het Brits-Nederlandse moederbedrijf. Ook dat is deels aansprakelijk, bepaalt het hof. Shell had een lekdetectiesysteem in de pijplijn bij Oruma moeten inbouwen. Als zo'n melder er was geweest, was het lek eerder ontdekt en gestopt. Door dat systeem niet te gebruiken, heeft Shell zijn zorgplicht geschonden. Shell moet nu alsnog zorgen dat er binnen een jaar zo'n melder komt.
Meer uit Binnenland
DINTELOORD (ANP) - De twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak zijn vermoedelijk niet meer in leven. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldt dat de hulpdiensten de reddingsactie omzetten in een bergingsactie. Ze houden er rekening mee dat de twee zijn overleden, licht een woordvoerster toe. "De hulpdiensten zijn niet ineens weg en ze blijven voorlopig nog zoeken, maar dan niet meer naar gewonden maar naar lichamen."
6 uur geledenDINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen doordat de boot waarin het slachtoffer zat was omgeslagen. Naar twee andere opvarenden wordt nog "met man en macht gezocht", meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de identiteit van het overleden slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.
11 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.
13 uur geleden