Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Shell legt strategie energietransitie voor aan aandeelhouders

Shell legt strategie energietransitie voor aan aandeelhouders

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell gaat zijn strategie voor de energietransitie voorleggen aan de aandeelhouders. Zij mogen op de jaarlijkse vergadering dan een adviserende stem uitbrengen over de strategie die in februari werd gepresenteerd. Het bedrijf wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn.

Volgens Shell is het voor het eerst dat een energiebedrijf zijn aandeelhouders vraagt om te adviseren over een strategie voor energietransitie. Topman Ben van Beurden zegt dat het belangrijker dan ooit is dat de aandeelhouders de aanpak van Shell begrijpen en ondersteunen. De stemming is puur adviserend en niet bindend, aldus Shell.

"We vragen onze aandeelhouders om te stemmen voor een energietransitiestrategie die is ontworpen om onze energieproducten, diensten en investeringen in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs en de wereldwijde aanpak om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een strategie die waarde moet creëren voor onze aandeelhouders, onze klanten en de samenleving als geheel", stelt Van Beurden.

Adviserende stemming

Het Brits-Nederlandse Shell is van plan elke drie jaar tot 2050 met een update te komen over de voortgang van de strategie. Er zal jaarlijks dan ook een adviserende stemming worden gehouden op de aandeelhoudersvergadering. Dit jaar vindt de vergadering van Shell plaats op 18 mei. Vanwege corona wordt die virtueel gehouden.

De nieuwe klimaatdoelstellingen van Shell werden in februari door de activistische belegger Follow This met "voorzichtig optimisme" verwelkomd. Maar volgens de organisatie zijn de voornemens van Shell toch niet ambitieus genoeg. "Shells nieuwe strategie is onderdeel van een patroon. Shell vraagt aandeelhouders om steun voor een nieuwe strategie, die ‘netto nul’ belooft in de verre toekomst, maar de emissies in de komende tien jaar onvoldoende omlaag brengt om Parijs te halen."

Afleiden

Mark van Baal van Follow This hoopt daarom dat de "nieuwe manoeuvre" van Shell aandeelhouders niet zal afleiden van waar het werkelijk om zou gaan, namelijk serieuze actie om emissies omlaag te brengen en de energietransitie te versnellen. Follow This zal op de vergadering in mei voor de vijfde keer een eigen klimaatresolutie in stemming brengen. Die werd bij voorgaande pogingen door een ruime meerderheid van de aandeelhouders verworpen, hoewel het aantal voorstemmen groeide.

Milieuactivisten voeren rond de aandeelhoudersvergadering van Shell elk jaar steevast actie voor veranderingen bij het olie- en gasconcern. Code Rood, dat strijdt tegen de macht van de fossiele industrie, kondigt alvast aan in mei van zich te laten horen. "De kans dat Shell ooit een fairtrade ecologisch bedrijf wordt is nihil", aldus de actiegroep. "Het wordt tijd het bedrijf te ontmantelen, de aandeelhouders te onteigenen, de duurzame onderdelen af te splitsen en het bedrijf onder curatele te zetten om zijn rommel op te ruimen en olie- en gasproductie af te bouwen."

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

2 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

8 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

10 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

18 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

21 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

22 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden