
Shell legt strategie energietransitie voor aan aandeelhouders
DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell gaat zijn strategie voor de energietransitie voorleggen aan de aandeelhouders. Zij mogen op de jaarlijkse vergadering dan een adviserende stem uitbrengen over de strategie die in februari werd gepresenteerd. Het bedrijf wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn.
Volgens Shell is het voor het eerst dat een energiebedrijf zijn aandeelhouders vraagt om te adviseren over een strategie voor energietransitie. Topman Ben van Beurden zegt dat het belangrijker dan ooit is dat de aandeelhouders de aanpak van Shell begrijpen en ondersteunen. De stemming is puur adviserend en niet bindend, aldus Shell.
"We vragen onze aandeelhouders om te stemmen voor een energietransitiestrategie die is ontworpen om onze energieproducten, diensten en investeringen in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs en de wereldwijde aanpak om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een strategie die waarde moet creëren voor onze aandeelhouders, onze klanten en de samenleving als geheel", stelt Van Beurden.
Adviserende stemming
Het Brits-Nederlandse Shell is van plan elke drie jaar tot 2050 met een update te komen over de voortgang van de strategie. Er zal jaarlijks dan ook een adviserende stemming worden gehouden op de aandeelhoudersvergadering. Dit jaar vindt de vergadering van Shell plaats op 18 mei. Vanwege corona wordt die virtueel gehouden.
De nieuwe klimaatdoelstellingen van Shell werden in februari door de activistische belegger Follow This met "voorzichtig optimisme" verwelkomd. Maar volgens de organisatie zijn de voornemens van Shell toch niet ambitieus genoeg. "Shells nieuwe strategie is onderdeel van een patroon. Shell vraagt aandeelhouders om steun voor een nieuwe strategie, die ‘netto nul’ belooft in de verre toekomst, maar de emissies in de komende tien jaar onvoldoende omlaag brengt om Parijs te halen."
Afleiden
Mark van Baal van Follow This hoopt daarom dat de "nieuwe manoeuvre" van Shell aandeelhouders niet zal afleiden van waar het werkelijk om zou gaan, namelijk serieuze actie om emissies omlaag te brengen en de energietransitie te versnellen. Follow This zal op de vergadering in mei voor de vijfde keer een eigen klimaatresolutie in stemming brengen. Die werd bij voorgaande pogingen door een ruime meerderheid van de aandeelhouders verworpen, hoewel het aantal voorstemmen groeide.
Milieuactivisten voeren rond de aandeelhoudersvergadering van Shell elk jaar steevast actie voor veranderingen bij het olie- en gasconcern. Code Rood, dat strijdt tegen de macht van de fossiele industrie, kondigt alvast aan in mei van zich te laten horen. "De kans dat Shell ooit een fairtrade ecologisch bedrijf wordt is nihil", aldus de actiegroep. "Het wordt tijd het bedrijf te ontmantelen, de aandeelhouders te onteigenen, de duurzame onderdelen af te splitsen en het bedrijf onder curatele te zetten om zijn rommel op te ruimen en olie- en gasproductie af te bouwen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
15 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
16 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
17 uur geleden